Ünnepi fogások

2023.12.24. 07:00

Mutatjuk, hogyan ne szedjünk fel plusz kilókat karácsonykor

A Debreceni Egyetem szakembere szerint néhány apró trükk is elég ahhoz, hogy bűntudat nélkül élvezhessük az ünnepi fogásokat.

Szakál Adrienn

Karácsonykor sokféle finomság csábít falatozásra, de ilyenkor is étkezhetünk tudatosan

Forrás: Illusztráció: MW-archív

A Brit Dietetikusok Szövetsége szerint a karácsonyi időszakban átlagosan két kilót hízunk. Arról, hogy ez az adat milyen szinten vonatkozik a magyarokra, és hogyan előzhetjük meg a túlevés minden káros hatását, a Haonnak a napokban Szegedi Enikő, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Intézetének mesteroktatója beszélt.

A tévhittel ellentétben a szakember szerint könnyen megoldható, hogy bűntudat nélkül élvezhessük a finomságokat, ha néhány apró részletre odafigyelünk. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a társasági étkezés, a sokfogásos menü teljesen természetes velejárója a tél végi ünnepeknek, nem mindegy azonban, hogy mikor fogyasztjuk a nehéz és kalóriadús finomságokat. 

A plusz kilók és a túlevés okozta kellemetlen tünetek elkerülése érdekében igyekezzünk a tartalmas többfogásos menüsort ebédre fogyasztani. A szervezetnek ilyenkor alacsonyabb az inzulintermelése, és kevésbé raktározódik el a töltött káposzta, a rántott hús vagy a majonézes saláta még akkor is, ha desszertet fogyasztunk. Ha jól időzítünk, nem kell lemondanunk a bejgliről és a mézeskalácsról sem

 – fejtette ki a szakember.

Az aranyszabály: kerülni a végleteket

Azt tanácsolja, hogy lehetőleg vacsorára válasszuk a könnyebb ételeket; a halat zöldséggel, a zsírszegény pulykasültet zöldsalátával vagy más olyan körettel, ami kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Kitért arra is, hogy a hagyományos ételek receptjein lehet változtatni, így megoldás lehet például, ha a töltött káposztába kölest vagy gerslit teszünk rizs helyett, vagy a rántott halat grillezettre cseréljük, és mellé a majonézes helyett joghurtos salátát kínálunk. 

– Hogy ne a plusz kilókról szóljon a karácsony, a tudatosságra kell figyelni a főzésénél és a fogyasztásnál egyaránt. Érdemes a mennyiség helyett a minőségre tenni a hangsúlyt, legyenek különlegesek a fogások, melyeknek a hétköznapiságon túlmutat az élvezeti értékük – fogalmazott Szegedi Enikő. Kérdésünkre elmondta, hogy jellemzően fűszeresebb-zsírosabb magyaros fogásokat fogyasztva nem megoldás, ha elhagyjuk a kenyeret.

Megtudtuk azt is, hogy alkoholügyben nem létezik arany középút Magyarországon: vagy iszunk, vagy nem, és csak kevesen képesek megállni egy pohár bornál. – Mivel sem a karácsonyi menühöz, sem az ünnep jellegéhez nem illenek a töményitalok, inkább jó minőségű, száraz fehér- vagy vörösbort fogyasszunk az ételek mellé – fejtette ki.

Szegedi Enikő végül hangsúlyozta, hogy mivel nemcsak a magyarokra, hanem egész Európára jellemző, hogy a kelleténél kevesebbet mozognak az emberek, a karácsonyi időszakban se várjuk el magunktól, hogy konditeremben dolgozzuk le a plusz kalóriákat. A szakértő szerint éppen elég, ha a családdal kiadós sétára indulunk a közös étkezés után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában