Oktatás

2023.12.12. 16:22

Így tervezi a Debreceni Tankerületi Központ jövőjét az új igazgató, Türk László

Úgy tudjuk, kinevezésével lemondott debreceni önkormányzati képviselői tisztségéről.

Szakál Adrienn

Türk László büszke arra, hogy az elmúlt években aktívan és tevőlegesen is tudott tenni Debrecenért

Forrás: Napló-archív

Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ korábbi vezetője 2022 őszén távozott a központ éléről, feladatait idén decemberig Vántus András Istvánné szakmai vezető látta el. A Klebelsberg Központ elnökének javaslatára Pintér Sándor belügyminiszter december 1-i hatállyal Türk Lászlót nevezte ki a szervezet élére. A Haon az újonnan kinevezett igazgatót az előtte álló legfontosabb feladatokról és kihívásokról kérdezte.

Ez a munkakör komplex, nehéz, felelősségteljes, ám építkezésre, innovációkra is lehetőséget ad. Várom az előttem álló feladatokat, kihívásokat és igyekezni fogok szándékom, tudásom legjava szerint teljesíteni. Mindemellett érzem a feladat nagyságát, amit miniszter úr rám bízott

– fogalmazott elöljáróban. Felidézte, hogy egészen gyermekkoráig vezethető vissza az az erős tenni akarás, hogy az iskola világán keresztül részt vállaljon a munkából, ami előre viszi az oktatás folyamatát, ezáltal mindannyiunk jövőjét. Kérdésünkre elmondta, hogy történelem-pedagógia szakos pedagógus szakmai pályafutása során a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyénél oktatásszervezési főigazgatóként fenntartói feladatokat látott el, ezt megelőzően magasabb vezetői feladatokat végzett el intézményvezetőként a Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott Debreceni Ady Endre Gimnáziumban, valamint intézményvezető-helyettesként a debreceni Epreskerti Általános Iskolában és a hajdúhadházi Földi János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. 

– Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt években aktívan és tevőlegesen is tudtam tenni Debrecen városáért, valamint a közösségért – összegzett.

Fókuszban a diákok érdekei

Türk László elmondta, hogy először meg kell ismernie a szervezetet a részleteiben és átfogóan, valamint közelről kell látnia a működési mechanizmusokat. 

Fenntartóként az elsődleges feladatom a magas szintű működést szolgáló feltételek megteremtése, biztosítása, együttműködésben az intézmények vezetőivel, dolgozóival, tanulóival és nem utolsósorban a szülőkkel. Ahogyan eddig is, a tankerület szerepe és egyben hivatása az iskolák számára a segítségnyújtás elsődlegesen a diákok érdekeinek szem előtt tartásával

– hangsúlyozta. Tudatta azt is, hogy hivatalként a jogszabályoknak megfelelő, törvényes működés, a gördülékeny és gyors ügyintézés megteremtése a cél, emellett szeretné megismerni a munkatársait szűkebb, tankerületi és intézményi szinten is. – Hiszek a csapatmunka erejében, ami csak abban az esetben lehet hatékony, ha a tagok egymást és egymás erősségeit ismerve dolgoznak. Vallom a „megőrizve továbbfejleszteni” elvét: ami eddig jól bevált gyakorlat volt az intézményekben, azt tovább kell folytatni, ahol fejlesztésre van szükség, ott változtatni kell – vélekedett.

Kiemelte, hogy Debrecen olyan iskolaváros, ahol minden korosztály érdeklődésének, képességeinek, készségeinek megfelelően megtalálhatja azt az intézményt, ahol kézzelfogható eredményeket tud elérni és biztos lépéseket tud tenni a jövője érdekében. 

Debrecen folyamatosan és dinamikusan fejlődik, ahol a város oktatási intézményei igazodnak és lépést tartanak a munkaerőpiaci kihívásokkal. Továbbra is arra törekszünk, hogy Debrecen város életében és köznevelésében a Debreceni Tankerületi Központ kiemelt, fontos és hangsúlyos szerepet töltsön be

 – fejtette ki végül.

 Úgy tudjuk, a kinevezéssel egy időben Türk László szakmai feladatai miatt lemondott önkormányzati képviselői tisztségéről.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában