Közgyűlés

2023.11.27. 14:56

Újabb milliárdokból fejlesztheti Debrecen a helyi oktatási infrastruktúrát

Tizenöt debreceni nevelési intézmény korszerűsítése történhet meg a következő években.

Bekecs Sándor

Pánya Anita és Barcsa Lajos a tájékoztatón

Forrás: Kiss Annamarie

Soron következő ülésén, november 30-án tárgyalja Debrecen Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz programtervét a város közgyűlése. A tervek szerint az oktatásfejlesztésre szánt támogatási forrásokból mintegy 4,5 milliárd forint értékben korszerűsítene az önkormányzat két bölcsődét, tizenhárom óvodát, valamint egy iskolát.

Debrecen vezetésének kifejezett célja az oktatás fejlesztésével folyamatosan megmutatni azt, hogy a városnak van jövője. Szeretnénk, hogy minél több fiatal válassza intézményeinket, ezért is fordítunk nagy figyelmet a szakmai megújulás mellett az infrastruktúra korszerűsítésére is

 – mondta a városfejlesztési stratégia oktatási részét bemutató sajtótájékoztatón az Újkerti Manófalva Óvodában, november 27-én Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere. Hozzátette, a munkalehetőségek bővítésével és az oktatás minőségének, körülményeinek javításával teljes életpályát tudnak nyújtani az itt élő, ide érkező fiataloknak.

Az alpolgármester hangsúlyozta, a városvezetés stratégiai ágazatként tekintett, s tekint a továbbiakban is az oktatásra. Az Új Főnix Terv részeként jelentős intézményfejlesztés történt, ugyanis – nagyrészben uniós pályázati források bevonásával – 8 bölcsőde, 19 óvoda és 5 iskola újult meg az elmúlt években.

 – Hosszútávú célunk, hogy 72 ezerről 100 ezer főre növeljük a debreceni nevelésben, oktatásban részt vevő gyerekek, fiatalok számát. Ehhez viszont nem elegendőek a szakmailag kiválóan felkészült pedagógusok, vonzóvá kell tennünk az infrastruktúrát is – emelte ki. Mindezek érdekében a Debrecen2030 program keretében további intézményfejlesztések indulhatnak a következő időszakban. A csütörtöki ülésen a közgyűlés elé kerülő városfejlesztési stratégiában kitűzött célok között szerepel 2 bölcsőde, 13 óvoda és 1 iskola infrastrukturális fejlesztése mintegy 4,5 milliárd forint értékben.

Régi kívánság teljesülhet az Újkertben

A sajtótájékoztatón elhangzott, az tervezett intézményfejlesztési program része az Újkerti Manófalva Óvoda épületének korszerűsítése is. Pánya Anita intézményvezető elmondta, 1972. januárban nyitotta meg kapuit az óvoda, felújítására azonban nem került sor az azóta eltelt évek alatt.

 – Amikor elkészült mellettünk a bölcsőde, akkor látszott meg igazán a kontraszt. Belülről igyekszünk folyamatosan szépíteni az óvodánkat, de vannak feladatok, amik már túlmutatnak a lehetőségeinken. Az első benyomást mindig az teszi, amit a szülők, gyerekek meglátnak, így nagyon örülünk, hogy a jövőben megtörténhet az óvoda felújítása – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában