Konferencia

2023.11.17. 15:33

Öt debreceni oktatási intézményben működik az inkluzív nevelési program - fotókkal

Az inkluzív nevelés-oktatás jelenéről és jövőjéről tartottak konferenciát a Kölcsey Központban.

Panyiczki-Berényi Viktória

Forrás: Molnár Péter

– Tankerületünk mindig számíthatott Debrecen város gondoskodására és a Klebelsberg Központ támogatására, hogy elérjük azokat a céljainkat, amelyek a gyerekek érdekét és jövőjét szolgálják – hangsúlyozta köszöntő beszédében Vántus András Istvánné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezetője. 

Vántus András Istvánné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezetője
Forrás:  Molnár Péter

Hozzátette: ez az alkalom remek lehetőség a tudásmegosztásra. – Külön büszkeséggel tölt el, hogy ennek a nevelési-oktatási módszernek a legjobbjai között lehetünk ma, és láthatjuk, milyen áldozatos munkát végeznek a mindennapokban. Az inkluzív nevelés-oktatás bevezetése óta eltelt több mint három év sok új és értékes tapasztalattal gazdagított minket – mondta.

A gyermekek esélyegyenlőségének biztosítása iránti felelősség súlyát és motiváló erejét érezve Pappné Gyulai Katalin, volt tankerületi igazgató kezdeményezte az inkluzív nevelési-oktatási forma módszer bevezetését Debrecenben. 

A cél az volt, hogy az inkluzív nevelési szemlélet minél szélesebb körben terjedjen el, illetve a tankerületi intézményekben megismerjék és alkalmazzák a korszerű módszertani innovációkat. A kitűzött célok megvalósításában a Közép-Budai Tankerületi Központtal működtek együtt. 2020-ban négy debreceni iskolában – a Hatvani István Általános Iskolában, a Dózsa György Általános Iskolában, az Ibolya Utcai Általános Iskolában, valamint az Ármányi Emil Általános Iskolában indult el az inkluzív nevelési program, amelyhez 2022-ben a Benedek Elek Általános Iskola is csatlakozott, így mára összesen 14 osztályban 296 tanulóval, köztük 28 sajátos nevelésű gyermekkel működik.

Debrecenben mindenki számára biztosított a lehetőség a fejlődésre

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere kifejtette, hogy Debrecenben nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek egyéni képességinek és szükségleteinek támogatására. Gondoskodó városként elkötelezettek az integráció és az esélyegyenlőség mellett. 

20231117_Debreceni Tankerületi Központ konferenciája_MP_HBN-7
Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere 
Forrás:  Molnár Péter

– A város további lépéseket tervez az inkluzív nevelés és a fogyatékkal élők ellátásának fejlesztése érdekében. Debrecenben számos intézkedés született a fogyatékkal élők bentlakásos intézményfejlesztésének terén is. Ezek közül is kiemelkedik az Immáneul Otthon Méliusz téri fejlesztése, amely további tíz fő ellátását tudja biztosítani. Büszkék vagyunk arra, hogy Debrecenben mindenki számára biztosított a lehetőség a fejlődésre és a teljes értékű életre. 

Célunk, hogy folyamatosan fejlesszük az inkluzív nevelést és oktatást, valamint a fogyatékkal élők ellátását, biztosítva ezzel minden debreceni polgár számára az esélyegyenlőséget és a társadalmi integrációt 

– fogalmazott.

20231117_Debreceni Tankerületi Központ konferenciája_MP_HBN-12
Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke
Forrás: Molnár Péter

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke kiemelte, hogy számára több szempontból is fontos ez az alkalom. – Debrecenben mindig jó lenni, mert itt kiváló szakmai közösség van, a városban szervezett konferenciákon pedig mindig valamilyen előremutató dolog történik. Nagy örömömre szolgál továbbá, hogy két olyan tankerület kapcsolódását köszönthetem, amely nagyon színes palettán dolgozik – jegyezte meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában