Helyszíni riport

2023.11.21. 20:00

Minden nap úgy alszik el a nyíracsádi pár, hogy bármelyik pillanatban rájuk dőlhet a ház – fotókkal

A házból már kiköltöztek, ám kritikus állapotban van a nyári konyha is.

Szarvas István és párja, Andrea mutatta meg a lakhatatlanná vált házukat

Forrás: Czinege Melinda

A Buzita-tanya Nyíracsádtól több mint négy kilométerre, Vámospércs felé eső településrész. Annak is a távolabbi végén él szerény, de egyre veszélyesebb körülmények között Szarvas István és párja, Andrea. Húsz éve hagyták hátra Debrecent, csendes, békés vidéki életre vágytak. A nő szerint néha túl csendes is, nyugodtnak pedig addig mondható, amíg az ember nem találkozik egy kóborkutyával. Abból pedig elég sok található a környéken, a településrész központjának számító buszfordulónál szokták kitenni az emberek megunt házikedvencüket.

Szarvas István ottjártunkkor a Haonnak elmondta, maguk is kedvelik a jószágokat, így gyakran megesik a szívük az elesett állatokon, ha pedig megetetik őket, olykor végleg be is fogadják. Helyszíni riportunk során éppen négy házőrzőt számoltunk a kertben, valamint több macskát is.

Egyszer csak beszakadt a tető

Így éldegéltek boldogan, egészen tavaly őszig, amikor a házuk tetőszerkezete a hálószobájuk felett egy viharos napon egyszer csak beszakadt.

Éppen a tévét néztem, amikor magától megrogyott a tető. A kisszoba már régen beomlott, azon van egy lyuk, egy lavór van alatta, hogy ne folyjon be a víz

 – mutatta a nő. A tető eső idején folyamatosan beázik, így kétnaponta sepri ki belőle a törmeléket. Rendet már meg sem próbál tartani a helyiségben. 

nyíracsád, buzita, lakhatatlan ház
Lakhatatlanná vált a ház 
Forrás: Czinege Melinda

Miután lakhatatlanná vált a ház, a néhány méterre lévő nyári konyhába költöztek. Ide vitték a bútorokat is, ám nemrégiben az is életveszélyessé vált:

– A vályogfal el van ázva, ezért a rozoga a tűzfal bármelyik pillanatban kidőlhet. Akkor pedig viszi magával az egész tetőt. Napok óta nem merünk már aludni sem, a legkisebb zajra is felriadunk – mondta a férfi elkeseredetten.

Nem csak az eső teszi tönkre az épületet: mivel belvizes területen élnek, a vályogfalak folyamatosan szívják fel a talajból a nedvességet. Így az épület süllyed, idő kérdése, mikor fárad el az anyag, és dől össze a ház. A nyári konyha ajtaját sem tudják becsukni a padlótól, ezért a ház ajtaját kénytelenek nyitva hagyni éjszakára is.

A házat rendbehozni nem tudják, mivel nincs rá pénzük. Habár az önkormányzattól kaptak a tető újjáépítéshez szükséges faanyagot, azonban nekik nincs meg a tudásuk ahhoz, hogy felhasználják, a szakembereket pedig nem tudják megfizetni. Saját bevallásuk szerint mindössze egyikük kap segélyt, a 38 ezer forintot alkalmi munkával egészítik ki. Ez fedezi a napi szükségleteiket, valamint ebből fizetik a gáz- és a villanyszámlát is. Vízre nem kell költeniük, mert azt a közeli kútból hozzák télen és nyáron is.

A kritikus helyeken igyekeztek palával kitámasztani, vagy betapasztani. Próbálták a cserepet is úgy rendezni, hogy minél kevesebb vizet eresszen át, de elkerülhetetlen egy következő beomlás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában