Helyszíni riport

2023.11.15. 20:00

Földrengéshez hasonlították a szomszédok a dorogi házban történt robbanást – fotókkal

Többen szándékosságot sejtenek az eset mögött.

Hajnal László

A robbanástól kidőlt a ház fala

Forrás: Kiss Annamarie

A Rákóczi körúton haladva nem lehet nem észrevenni azt a hajdúdorogi házat, amely november 14-én, kedd este gyulladt ki, majd egy robbanás következtében több fala is kidőlt. A Hajdú Online szerda délelőtti helyszíni riportja során azt tapasztalta, lesújtó az a pusztítás, amit maga után hagyott a tűz. A tűzoltók egy sérült gázpalackot is találtak, gyaníthatóan ez okozta a robbanást.

Habár már 12 óra is eltelt az eset óta, az épület maradványai még mindig füstöltek, a ház darabjai a leomlott kerítés előtt hevertek a járdán. Az autók kivétel nélkül lelassítottak, a gyalogosok megálltak, az emberek döbbenten mérték fel a keletkezett kárt.

Éppen a tévét néztük, amikor hallottunk egy tompa puffanást, és egy kis fényt is lehetett látni kintről. Azt hittem, valami ökör az árokba tolatott a kocsival, ezért kinéztem az ablakon, akkor láttam, hogy az egész ház lángokban áll

– számolt be az egyik közelben lakó férfi. Hozzátette, mint kiderült, a tompa puffanás nem a robbanás volt, ekkor dőlt ki ugyanis a ház fala.

Elmondása szerint egy férfi él a házban két óvodás gyermekével, ám szerencsére senki nem tartózkodott otthon. A környékbeliek azonban elárulták, a tűz idején egy autó parkolt a ház előtt, amely a ház tulajdonosáé volt. Szándékos gyújtogatásról beszélnek. Az egyik utcában lakó nő szerint az autót megtalálták egy nem messze lévő utcában, a jármű szintén ki volt égve, úgy tudja, a férfit pedig elmegyógyintézetbe szállíthatták az eset után.

A vármegyei katasztrófavédelem valóban közzétette nem sokkal éjfél előtt, hogy a hajdúdorogi Rákóczi kertben kigyulladt egy személyautó, a tűzoltók pedig eloltották a teljes terjedelmében égő járművet. Azonban megerősíteni nem tudjuk, hogy a két eset valóban kapcsolódik egymáshoz.

Az Országos Mentőszolgálattól pedig azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egy 30 év körüli férfit láttak el a mentők könnyebb égési sérülés miatt, akit helyszíni ellátás után stabil állapotban szállítottak kórházba.

Rengett a föld

A szomszédban lakó asszony úgy nyilatkozott, nem tudja pontosan mi történt, a két ház közötti fenyőfától csak a hatalmas füstöt lehetett látni.

Háromnegyed tíz körül csengettek be hozzánk, hogy szükségünk van-e segítségre, mivel nagyon közel van a szomszéd ház. Rengetegen voltak az utcán. Épp a kertben álltunk, amikor valami furcsa zajt hallottunk, aztán megremegett a föld. Nagyon megijedtünk. Attól is féltünk, hogy a sok gaztól nehogy lángra kapjon a házunk

– írta le a nő a tapasztaltakat.

Egy másik szomszéd úgy fogalmazott, a gázpalack robbanásától még nem is ijedtek meg túlzottan, hanem az azt követő földrengés-szerű rázkódástól. Megjegyezte, a gyakorlatozó repülők miatt hozzá vannak szokva a hangrobbanásokhoz, ez azonban rémisztőbb volt.

A szomszédokkal épp egy távolabbi utcában lakó nő vitatta meg az este folyamán történteket. Ő azt mondta nekünk, a házuknál akkora füst volt, hogy alig lehetett látni valamit. Habár a szél is fújt, de egy lakástűzhöz képest hatalmas füst terítette be a környéket. Úgy véli, ma már annyi műanyag tárgy van a háztartásokban, hogy ez nem is meglepő.

Egy négylábú áldozat

Beszélgetésünk közben észrevettük, hogy egy csapzott kiskutya ténfereg tanácstalanul a romok között. A szomszédok felismerték, a ház tulajdonosáé. Mivel Hajdúdorogon tudomásunk szerint nincs működő állatmenhely, felhívtuk az egyik közeli város állatvédelmi egyesületét, akik elmondták, egy másik járáshoz tartozik a település. Az ottani szervezetet is megpróbáltuk elérni, szintén arra hivatkoztak, hogy nem hozzájuk tartozik Hajdúdorog. Ennek ellenére szívesen segítettek volna, ám az ő menhelyük elérte a befogadási kapacitását, így a helyi polgármesteri hivatal jegyzőjéhez fordultunk, aki megköszönte a bejelentést, és biztosított minket, hogy haladéktalanul gondoskodnak a kutya épségéről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában