Mit tanácsolnak a tűzoltók?

2023.11.20. 07:00

Az ünnepek közeledtével egyre több a lakástűz Hajdú-Biharban is

Idén már 220 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Hajnal László

Idén már 220 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Karácsony közeledtével nemcsak az ajándékok, hanem akár kellemetlen meglepetések is várhatnak ránk. A kandalló, a bizonytalan eredetű égősorok, az adventi gyertya mind meleget és szépséget varázsol a lakásba, azonban nem árt körültekintőnek lennünk.

Papp-Kunkli Nórát, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjét kérdeztük a fűtési szezonban és az ünnepek alatt ránk leselkedő veszélyekről, és arról, mit tehetünk, hogy elkerüljük a lakástüzeket.

– A fűtőberendezés karbantartását komolyan kell venni, valamint a kémények ellenőrzése gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalommal javasolt. Akik olyan családi házban élnek, ahol nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes – jegyezte meg a főhadnagy. Kifejtette, a kéményseprő akkor érkezik, amikorra a tulajdonos időpontot foglalt. Lakások esetében az ellenőrzések automatikusan történnek meg, ilyenkor a kéményseprők egy tervezett időpontban vizsgálják át a berendezéseket.

Rávilágított, a legtöbb fűtés miatt kialakult lakástűz szilárd tüzelés esetén fordul elő:

A statisztikák azt mutatják, hogy vármegyénkben az elmúlt években minden hatodik lakástűz kéménytűzből indult. Ugyanis a nem megfelelően kitisztított kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad, és a kéményből kicsapó tűz a tetőszerkezetet is lángba boríthatja

 – mondta.

A kéményellenőrzés mellett arra is oda kell figyelni, hogy milyen anyagot dobunk a tűzre. A festett, lakkozott, régi bútordarabokkal ne tüzeljünk, mert nagyobb lerakódásokat okoznak a járatokban, melyek így könnyebbek meggyulladnak, emellett mérgező anyagok kerülhetnek a levegőbe, amelyek veszélyt jelenthetnek a lakóra is. Szintén nem ajánlott háztartási hulladékkal fűteni, azon kívül, hogy szinte semmilyen fűtőértéke nincs, szintén lerakodást okoz, és égése során mérgező anyagok szabadulnak fel.

Papp-Kunkli Nóra szerint veszélyt jelenthet még a kályhából kipattanó szikra is, ami meggyújthatja a berendezési tárgyakat, vagy a fűtőtest mellé rakott tüzelőanyagot is, habár ezeket az eseteket némi körültekintéssel el lehet kerülni.

Az elektromos berendezések mind veszélyforrások

A szóvivő szerint a lakástüzek kialakulása nagyrészt az emberi tevékenységre vezethető vissza. A fűtési szezonban és az ünnepek alatt jellemzően több otthonban csapnak fel a lángok. Ilyenkor a hideg miatt többet tartózkodunk otthon, szabadidőnk nagy részét a lakásunkban töltjük: fűtünk, főzünk, világítunk, több elektromos eszközt használunk.

Az ünnepek alatt a nagy sürgés-forgásban egy kis figyelmetlenség, például a tűzhelyen felejtett, olajjal teli serpenyő is tüzet okozhat. Ha az ottfelejtett zsír, vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsuk vízzel: zárjuk el az edény alatt a hőforrást, majd az edényt egy fedővel, vagy nedves takaróval fedjük be, így a tűz elalszik

 – tanácsolta.

A kiváltó okok között szerepel a dohányzás is. Javasolta, soha ne hagyjuk az égő cigarettát a hamutartóban, és mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy azt megfelelően eloltottuk.

Arra intett, elektromos eredetű tüzek is gyakran előfordulnak. Az utóbbi időben sokan otthonról dolgoznak, egész nap egyszerre működik a számítógép és számos elektromos eszköz, sok helyen elektromos fűtést is használnak. A régebben épült házak vezetékei nem ekkora terhelésre lettek tervezve, ezért mindig ellenőrizzük azok terhelhetőségét, sértetlenségét. Ha a vezeték, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használjuk tovább.

Egyre gyakrabbak a paneltüzek is

– Nem elegendő a lakás elektromos vezetékeinek a felújítása, a társasház vezetékeit is felül kell vizsgáltatni és karbantartani. Szem előtt kell azt tartani, hogy a lakók egyre több elektromos eszközt használnak, ezért az elektromos vezetékeket is lényeges megújítani a lakások mellett a közös helyiségekben is, mint például a lépcsőházban – közölte a főhadnagy.

Elmondta, a tavalyi évben 283 lakástűzhöz riasztották a Hajdú-Bihar vármegyei tűzoltókat, huszonnyolcan megsérültek a tűzben, egy ember pedig életét vesztette. Idén már 220 lakástűz volt, húszan pedig megsérültek, az esetek többségében füstmérgezést szenvedtek. A szóvivő hozzátette, 2023-ban még nem történt a megyében halálos kimenetelű lakástűz, és remélhetőleg nem is lesz.

– Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért ha a lakók időben észlelik a tüzet, nagyobb az esély a sérülések elkerülésére, a menekülésre, lehetőség nyílik a tűzoltók és – társasházak esetében – a szomszédok gyors értesítésére – figyelmeztetett. Papp-Kunkli Nóra szerint ebben segítenek a füstérzékelő készülékek, amelyek a tűz kezdeti szakaszában keletkező füstöt észlelve átlagosan egy percen belül hangos sípolással jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a kisebb tüzek eloltására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában