Felsőoktatás

2023.11.19. 13:29

Mesterkurzus indult a Debreceni Egyetem friss PhD-ösztöndíjjasainak

Haon.hu

Forrás: unideb.hu

Tudományhasznosítási mesterkurzust indított a Debreceni Egyetem annak a 18 kutatónak, akiknek a munkáját nemrég Kiválósági PhD-ösztöndíjjal ismerte el a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány. Az első találkozón Szilvássy Zoltán rektor ismertette a fiatal tudósoknak a kutatási eredmények piaci hasznosulásáig vezető folyamatot, a kutatás-harmonizáció meghatározó tényezőit.

Önök már bizonyították eredményességüket projektekkel, közleményekkel, szabadalmakkal, de azt még meg kell tanulniuk, miként illeszkedhetnek be a nemzetközi kutatóhálózatba, illetve hogyan érhetik el elméleti kutatási eredményeik gyakorlati hasznosítását az egyetem közreműködésével

– fogalmazott Szilvássy Zoltán rektor a mesterkurzus első, pénteki alkalmán.

Az egyetemi vezető részletes tájékoztatást adott az intézmény országosan egyedülálló, tudományterületekhez kötődő vállalati innovációs rendszeréről, bemutatva a karok és doktori iskolák felett működő ágazati klaszterek működését. Kiemelte, hogy a 2004-ben indított klaszter-struktúrában összesen mintegy hatszáz vállalattal áll kapcsolatban az egyetem.

A rektor részletesen elemezte többek között a hozzáadottérték-teremtés kulcsfontosságú szerepét, a különböző szektorok együttműködésének fontosságát, az innovációs lánc és a kutatásharmonizáció döntő lépéseit, valamint a pénzügyi modellek különbözőségeit.

Az intenzív tudományhasznosítási mesterkurzus november 24-én, pénteken a publikációs és szabadalmi stratégiák ismereteivel folytatódik a PhD-hallgatók számára.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában