Útfelújítás

2023.11.16. 13:07

Elkészült Hajdú-Bihar idei legjelentősebb útfejlesztése – fotókkal

Biztonságosabb és gyorsabb közlekedést kínál az autósoknak a 4808-as nemrég megújult szakasza.

Bekecs Sándor

Egymilliárd forint uniós forrásból újult meg a 4808-as út Debrecen és Hosszúpályi között

Forrás: Czinege Melinda

 A vármegye idei legjelentősebb útfejlesztése ért révbe a közelmúltban: elkészült a 4808-as út Debrecen és Hosszúpályi közötti szakaszának felújítása. A mintegy 7,7 kilométeres útszakasz ünnepélyes átadóját november 16-án tartották.

Úgy gondolom, időben érkezett meg ez a beruházás, ugyanis Debrecen déli ipari területe rohamosan fejlődik, s nagyon sokan járnak be erre a részre dolgozni Hosszúpályiból, Monostorpályiból, Pocsajból és Esztárból is. Ezzel a fejlesztéssel most meggyorsítottuk az utazásukat

 – fogalmazott beszédében Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette, ez volt a legnagyobb útfejlesztés a vármegyében, amelyre mintegy egymilliárd forint uniós támogatást fordított a kormány.

debrecen, hosszúpályi, 4808, útfelújítás
Vitányi István országgyűlési képviselő
Forrás: Czinege Melinda

A honatya elmondta, a következő évben folytatódik a 4808-as felújítása, a tervek szerint Kismarja környékén fejlesztenek majd egy körülbelül 4,8 kilométeres szakaszt. – Elmondhatjuk, hogy az elmúlt 8-10 évben nem történtek az ideihez mérhető útfejlesztések a vármegyében, hiszen csak az én körzetemben, például a Nagyrábé és Berettyóújfalu közötti szakaszra 2,2 milliárdot fordíthattunk – tette hozzá. Kiemelte, a kormány célja, hogy az ország keleti régiója felzárkózzon, aminek egyik kiemelt fejlesztése lesz a 47-es főút Berettyóújfalu és Békéscsaba közötti felújítása.  

A következő években több forrás jut a hajdú-bihari településfejlesztésekre

– Ha megnézzük az elmúlt néhány évet, valóban elmondhatjuk, hogy jelentős úthálózat-fejlesztés történt idén a vármegyében, 2004-ben még csak Polgárig tartott az autópálya – idézte fel Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke. Elmondta, 

a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklusban mintegy 5 milliárd forintot fordítottak a 4 és 5 számjegyű utak korszerűsítésére, a következőben, azaz a 2021-2027-esben ennek a dupláját, közel 10 milliárd forintot szánnak erre a célra. A települések belterületi útjaira pedig több mint 11 milliárd forint jut a következő években.

debrecen, hosszúpályi, 4808, útfelújítás
Pajna Zoltán
Forrás: Czinege Melinda

– A vidéki települések infrastrukturális fejlesztésére több pénzt tudunk fordítani a fenntartható városfejlesztés keretében a vármegyében. Egy korábbi tanulmány szerint több mint ezer ember jár be dolgozni Debrecenbe, tehát már most is jelentős a környéken a foglalkoztatás, amely a jövőben tovább emelkedik – osztotta meg a megyei elnök.  

Megújultak hidak és buszmegállók is

Zara András, Hosszúpályai polgármestere elmondta, az útszakaszt legutóbb az 1980-as években újították fel. –

 Szeretném köszönetem kifejezni a hosszúpályiak nevében, s bízunk benne, hogy a jövőben is több beruházás érkezik a térségbe. Úgy gondolom, hogy bízhatunk a jelenlegi országvezetésben, hiszen hallhattuk az előttem szólóktól, hogy jövőre folytatódik a 4808-as újabb szakaszának felújítása

– emelte ki. Szabó József, Monostorpályi polgármestere szintén köszönetét fejezte ki a beruházásért és bízik benne, a jövőben sor kerülhet akár a 48105-ös és a 4814-es utak összekötésére is.

– Társaságunk koncepciója és a hitvallása szerint igyekszik minden egyes általunk kivitelezett munka során helyi alvállalkozókat, helyi anyagbeszállítókat foglalkoztatni, így volt ez ennél a kivitelezésnél is – emelte ki Beke Péter, a kivitelező Zemplénkő ügyvezetője. Szoták Zoltán, a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt. hajdú-bihari szervezetének igazgatója a beruházás ismertetése során elmondta: 

mintegy 7,7 kilométernyi utat aszfaltoztak újra, megújult 12 buszmegálló és buszöböl, továbbá felújították a Kondorosi- és a Kati-hidat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában