Tragédia

2023.11.23. 15:12

A család és a barátok is búcsúztak a tragikus balesetben elhunyt debreceni taxisofőrtől

A sportberkeken belül is ismert Czirbik Dániel vesztette életét az Árpád téren történt balesetben.

Tóth Huba Elemér

A tragikusan fiatalon elhunyt Czirbik Dánielről díjat neveztek el

Forrás: Czirbik Róbert-archív

Ahogyan arról korábban a Haon is beszámolt, hatalmas tragédiával indult a novemberi hónap Debrecenben. Történt, hogy egy taxisofőr a Rakovszky utcáról az Ótemető utcára kanyarodott volna, amikor karambolozott egy szemből érkező járművel a kereszteződésben. A taxis kizuhant a kocsiból, kórházba szállították, azonban életét a gyors és szakszerű orvosi ellátás sem tudta megmenteni. A fiatalember egyébként percekkel a karambol előtt tette ki az utasát, a másik járműben ketten utaztak, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek. 

Mint később kiderült, a baleset halálos áldozata az október 24-én 28. életévét töltő Czirbik Dániel volt. A fiatalember korábban évről évre aktív résztvevője volt vármegyénk nagy- és kispályás labdarúgásának, a sport berkein belül is sokan megrendülten értesültek a hírről.

A kapus poszton játszó Dániel nagypályán legutóbb a Vármegyei III. osztályban szereplő Hortobágy játékosa volt, így a csapat Hajdúböszörmény II. elleni mérkőzése gyászszünettel kezdődött. Dani idén a Józsafa Kft. alakulatával a DVKLSZ (Debrecen Városi és Körzeti Labdarúgó Szövetség) I. osztályában is pályára lépett. 

A fiatal sportember legutóbb a Józsafa Kft. kispályás csapatának volt az igazolt játékosa. Továbbá néhány éve játékvezetőként is kipróbálta magát szövetségünknél. Megrendülten állunk a történtek előtt. Részvétünk a családnak! Dani! Emlékedet, állandóan mosolygós személyiségedet örökre megőrizzük!

– olvashattuk a tragédiát követő napon a szövetség hivatalos felületén

Dani korábban évről évre aktív résztvevője volt vármegyénk nagy- és kispályás labdarúgásának
Forrás: Czirbik Róbert-archív

Több fronton is megállta a helyét 

Dániel éveken keresztül a vendéglátásban dolgozott, majd négy hónappal ezelőtt kezdte a taxizást. A munka mellett a sport is élete szerves része volt, egészen kiskorában a Loki Focisuliban kezdte el rúgni a bőrt, majd útja a Józsa SE csapatán keresztül vezetett a Hajdúböszörmény NB III.-as és NB II.-es ifjúsági csapatához. Hajdú-Bihar vármegyében még a Józsai SZTSE, Kismarja együttesében is játszott, illetve a Békés megyei Kardos KSK-t is erősítette. A fiatal taxisofőr temetésén november 21-én, kedd délután több százan vettek végső búcsút. A Debreceni Köztemető 2-es ravatalozójához az ország több pontjáról is érkeztek és fejezték ki részvétüket. 

Dani édesapja, Czirbik Róbert nyilatkozott portálunknak. 

Amikor a baleset történt, a másik fiam, Dávid hívott fel, és persze azonnal rohantunk a kórházba. Eszméletlen volt, de még élt. Több órán keresztül próbáltak megtenni érte mindent, de végül nem tudták megmenteni, szörnyű megélni ezt apaként. A baleset kapcsán rengeteg kérdés merül fel bennem, ami nagyon rosszul érint, hogy a másik autót vezető, hajdúszoboszlói fiatalember a mai napig nem kért a családtól bocsánatot

– csuklott meg az édesapa hangja a történteket mesélve. – Dani imádott minden sportot, szeretett szórakozni. Tanulásban is jó képességgel rendelkezett, kiskorában matematika versenyeken vett részt, később például német nyelvvizsgája is volt, és több végzettséggel is rendelkezett. Nekem sokszor segített a munkában, a rovar és rágcsálómentesítésben is, még az egészségügyi kártevőirtói szakot is elvégezte. Legutóbb Hajdúszoboszlón albérletben lakott, a közeljövőben Nagyhegyesen szeretett volna venni egy házat. Mókamester volt, a csapatnál és a munkahelyen is. Debrecenben, Budapesten és a Balatonon is sok éven keresztül dolgozott a vendéglátásban. Ha fociztunk, azt valamennyiszer komolyan vette, jól irányította a védelmet maga előtt, bátran kivetődött, nem egyszer hárított büntetőt. A kereskedelmivel iskolák közötti bajnokságot meg is nyerték, közösen pedig több érmet is szereztünk. A továbbiakban azt a szellemiséget szeretném továbbvinni, amit Dániel vitt el barátoknak, ismerősöknek és mindenkinek – mondta. 

Fradi szíve volt egy „lokista” családban

Dani keresztanyja, Czirbikné Antonin Ernesztina az egyik közösségi médiás felületen fogalmazta megható gondolatait.

Mit lehet mondani egy fiúról, aki igazságtalanul keveset élt, és aki ennek az értelmetlenül száguldó világnak lett újabb áldozata. Azt, hogy szeretett élni. Kereste a szerelmet, a szerencsét, az élet értelmét. Udvarias volt, előzékeny vicces és vidám, nagy bohóc, aki néha szomorú. Fradi szíve volt egy „lokista” családban. Így szerettük. Amikor a keresztvíz alá tartottam, semmi mást nem kívántam neki, csak hosszú, boldog életet. Ezt egy pillanat alatt megsemmisítette az értelmetlen száguldás, az eszetlen rohanás. Mikor lesz már vége a városi ámokfutásnak? Miért kell mindig feszegetni a határokat, fittyet hányni a szabályokra, nem venni észre a közlekedés szereplőit, tolakodni, tülekedni, elmebeteg módon rohanni, megeshet, hogy a halálba? Lehet, hogy volt egy pillanat, amikor nem figyelt, a gondolata máshová repítette. Kanyarodott. Az autós, aki eltalálta a megengedettnél jóval gyorsabban közlekedett a városi éjszakában. Az ütközés túl nagy volt a túléléshez. Abba kell hagyni őrült viselkedést az utakon! Ha vezetsz, csak vezess, legyél ott, ne valahol máshol, mert a pillanatnak hatalma van. Érj oda, ahová indultál. Ő nem ért oda. Czirbik Dániel. Csak 28 éves volt

 – írta. 

A barátok is búcsúztak 

Halicsku Tamás hét-nyolc éves korában ismerte meg későbbi barátját a sport által. – Szüleinknek köszönhetően sok időt töltöttünk együtt. Edzéseken kívül is gyakran együtt voltunk, hülyéskedtünk és az udvaron fociztunk. Mikor a városi kispályás bajnokságban egy csapatban kezdtünk el játszani, még többet beszélgettünk, és elmélyült a barátságunk. Mivel együtt nőttünk fel, egy idő után már úgy néztünk a másikra, mintha testvérek lennénk. Dani mindig vidám és jókedvű volt, aki hatalmas szívvel segített a családjának, vagy barátainak. Mindig sokat poénkodott meccs előtt az öltözőben, vagy még akár a pályán, meccs közben. Rengeteg közös élményünk volt. A legtöbb talán a futballpályához köthető, de ezen kívül rengeteg közös estét töltöttünk el szórakozással, dartsozásokkal, csocsózásokkal. 

A pályán minden ember talán kicsit máshogy viselkedik, mint azon kívül, viszont ez Danira nem volt jellemző. A játéktéren is ugyanolyan szívvel-lélekkel harcolt, mint azon kívül a céljai eléréséért 

– emlékezett barátja.

Dániellel egy utcában nőtt fel Kurczina Zsolt, akivel azóta ha tehették, mindent együtt csináltak. 

Olyan volt, mintha a kisöcsém lenne. Sportoltunk is együtt, de ami fontosabb, hogy mi mindig, tűzün-vízen keresztül számíthattunk egymás társaságára. Egy vicces, jókedvű, szeretetre méltó srác volt, hatalmas űrt hagy maga után, nagyon hiányzik az egyetlen igaz barátom

– fogalmazott. 

Nagy András több éven keresztül is csapattársa volt Daninak. – Több mint 10 éve ismertem meg, mikor a megye III-ban játszottunk a Józsával. Barátságunk aztán tovább szövődött, kispályán is játszottunk a Józsafa csapatában. Meccsek után, mikor beültünk a már megszűnt Nyuszi Csapszékbe, kielemeztük a meccset, csocsóztunk, billiárdoztunk, szórakoztunk. Nagyon közvetlen volt, ha kellett kisegített, számára a közösen töltött élmény megfizethetetlen volt. Mikor itthon volt, mindig találkoztunk – idézte fel.

Végül Tripó Sándor a Józsafa Kft. csapatkapitánya gondolt vissza:

 Utcabeliek voltunk, Danit kiskora óta ismertem, 12-13 éves kora óta együtt jártunk a Józsához edzésre, nagypályás csapatban és kispályán is játszottunk együtt. Mindig lehetett rá számítani, borzasztóan sajnálom, felfoghatatlan, amit történt. A vidámság jellemezte, és közvetlensége miatt általában mindenkit megölelt, aki közel volt hozzá. Nyáron a bajnokság nagy részében még nem volt itthon, de ebben a szezonban is védte a kapunkat. Tehetséges volt, 3 bajnokságot is nyertünk vele. A Rubik-kockát csak úgy forgatta, egy perc alatt is kirakta. A legjobb csocsós volt, sorra kaptam a gólokat tőle. Ha nincs ez a tragikus baleset, még biztosan sokra vihette volna.

Az édesapa a legjobb kapus díj megalapítását tervezi a DVKLSZ bajnokságban. A taxitársaságon belül is egy alapítvány létrehozását szeretnék kivitelezni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában