Izraeli konfliktus

2023.10.19. 20:00

Izraelbe utazott volna? Mutatjuk, mire számíthat!

Ahogy a jó barát, a jó utazásszervezés is bajban ismerszik meg – összegzett a napokban a Haon.

Szakál Adrienn

A debreceniek kedvelt úticélja Izrael (Képünkön a Hegyi beszéd templomának parkja, háttérben a Genezáreti-tó)

Forrás: Hajdú Travel-archív

A Konzuli Szolgálat október 13-án kiemelt biztonsági kockázatot rejtő országgá módosította Izrael besorolását. Arra is figyelmeztet honlapján a szervezet, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása mindenkinek a személyes döntése, továbbá minden utazó saját maga felelős biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása során.

Az izraeli konfliktus szinte teljesen lefagyasztotta az ország turizmusát: a hajótársaságok nem kötnek ki, a légitársaságok felfüggesztették járataikat, az utazási irodák sorra mondják le programjaikat. Ennek kapcsán a Haon több debreceni érintettségű utazási irodát keresett meg, de egyedül a Hajdú Traveltől kapott érdemi választ. A társaság a Debrecenből is induló körutazások színes palettáját kínálta – eddig. Szentföldi zarándoklat, lelkészi vezetés és bakancsos természettúra közül egyaránt választhattak az ügyfelek.

A debreceniek kedvelt úticélja Izrael
A debreceniek kedvelt úticélja Izrael
Forrás:  MW-archív

Több forgatókönyv is van

Az iroda portálunkat arról tájékoztatta, az első napokban rengeteg telefonhívást kaptak a lefoglalt utazásokkal kapcsolatban, de az utasokat megnyugtatták, hogy mindent megtesznek az érdekükben. Kiemelte, hogy ezen, az utazási irodák számára is rendkívül megterhelő és feszült időszakban az utasok empátiájára tudnak hagyatkozni. Írásban és szóban is tájékoztatják őket a lehetséges forgatókönyvekről, és folyamatosan tartják a kapcsolatot a légitársaságokkal és az izraeli partnerirodákkal.

Kellenek is a forgatókönyvek, nem mindegy ugyanis, hogy milyen besorolásban van Izrael. A jelenlegi narancssárga, „kiemelt biztonsági kockázat” ugyanis még nem jelenti azt, hogy az utasok visszakaphatják a befizetett utak árát, csak az 1-es számú, pirossal jelölt kategória esetén, ha Izraelt utazásra nem javasolt országgá nyilvánítanák.

A Travel and Tour World információi szerint az idei évben kiválóan alakult a turizmus Izraelben, miután az ágazat tavaly újra növekedni kezdett. Az ország turisztikai miniszere szerint 2023 eleje rendkívül pozitívan indult: a koronavírus előtti 4,7 milliós látogatószám-rekord megdöntése reális célnak látszott, a napokban viszont a betlehemi határt lezárták, míg a jerikói átkelő kapcsán a hadsereg nyomatékosan azt javasolja, a jelenlegi helyzet miatt ne utazzon senki át a városba. A többi határátkelőhely aktuális nyitvatartásáról az Idegenforgalmi Minisztérium honlapján lehet tájékozódni.

A debreceniek kedvelt úticélja Izrael
A debreceniek kedvelt úticélja Izrael
Forrás:  MW-archív

Rugalmasságra törekednek

A Wizz Air nemrég azt közölte, hogy a hatóságok és szakértők bevonásával folyamatosan vizsgálja az izraeli háború miatt kialakult helyzetet, és ennek megfelelően tájékoztatja utasait a menetrendváltozásokról. Abban az esetben, ha a járatot a Wizz Air törli, az utasok választhatnak az ingyenes átfoglalás, a 100 százalékos pénz-visszatérítés, vagy az eredeti viteldíj 120 százalékának Wizz-krediten való jóváírása között. – Abban az esetben, ha újraindítja izraeli járatait, a légitársaság a közeljövőben lehetőséget biztosít azon utasok számára, akiknek bár van jegye, de nem szeretnének Izraelbe utazni, hogy külön költség nélkül töröljék a korábban megvásárolt jegyüket – tudatta közleményében a légitársaság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában