Hagyományőrzés

2023.10.21. 19:08

Ütemre csattant az ostor Hortobágyon: behajtották a pásztorok a jószágokat téli szálláshelyükre – fotókkal

Idén is hatalmas érdeklődés kísérte a puszta hagyományos, látványos őszi ünnepét.

Gubányi Patrik

Hagyományos módon, hagyományos öltözetben végezték a munkát

Forrás: Kiss Annamarie

Járt a karikás ostor szombaton a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepen, amit ezúttal nem a Kilenclyukú híd lábánál, hanem a Mátai Ménes területén rendeztek meg, s amit kézműves vásár és Darufesztivál egészített ki. Megérkezésünkkor már javában szóltak az ismertebbnél ismertebb nóták az arénában, ahol jó hangulat, hangos nevetések és mosolygós arcok jelezték, hogy a hagyományokat igenis éltetni kell.

A rendezvényre több ezren látogattak el, hiszen számos program biztosított önfeledt kikapcsolódást nem csak a felnőtteknek, hanem a gyermekeknek is. Utóbbiak leginkább a népi játszótéren foglalták el magukat, de természetesen az állatok simogatása sem maradhatott le a palettáról. 

A merészebb lurkók kezében a finom édességek mellett a nemrégiben hungarikummá vált karikás ostor is megtalálható volt, hogy megmutassák, belőlük is vérbeli pásztor válhat a jövőben.

A nagyobbakat a várva várt bemutató előtt többnyire a bográcsban főtt pásztorételek és a gőzölgő kürtőskalács illata babonázta meg, így őket a hosszú sor sem rettentette el az ízletes falatoktól. A  kirakodó vásár kofái sem panaszkodhattak; a bőrből készült pénztárcákat, kabátokat, öveket, valamint az ásványékszereket is nagy érdeklődés övezte.

Egyre többen ápolják a hagyományokat

A behajtás előtt köszöntőt mondott Bodó Sándor országgyűlési képviselő, aki emlékeztetett: a Kilenclyukú hídon jelenleg építkezési munkálatok végeznek a szakemberek, ezért nem a megszokott helyen tartják ezt a népszerű, hagyományőrzési céllal létrejött eseményt. Ennek ellenére örömmel látta, hogy idén is szép számmal jelentek meg érdeklődők, hiszen ez azt mutatja, hogy a tradíciók az évek múlásával sem merülnek feledésbe, sőt, egyre többen tartják, becsülik és ápolják.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. nem egy szokványos közfeladatot ellátó társaság. A napi teendők ellátásán, az állattenyésztésen, a több ezer jószág legeltetésén, a számukra szükséges téli takarmány megtermelésén túlmutat a feladatkörünk. Nagy gondoskodással őrizzük azt a kulturális örökséget, amely ezen emberek munkájának köszönhető. Az itt élőknek magától értetődő mindez

 – ezt már Fülöp Bernadett, a társaság ügyvezetője mondta. – Nekünk pedig kötelességünk, hogy vigyázzunk pásztorainkra, és szélesebb körben felhívjuk a figyelmet erre az értékre. A puszta a világörökség része, de kultúrtáj kategóriában. Tehát a táj maga csak az emberrel való együttműködésének köszönhetően nyerhette el ezt a címet. Ehhez pedig az itt jelenlévő, és a Hortobágyon élő pásztorok mindegyike hozzájárult. Ezen felül tavaly a Szellemi és Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére is felkerült a helyi pásztorok hagyományos tudása. Tehát nemzetközi és hazai viszonylatban is újra és újra elismerik ezt az ősi szakértelmet – tette hozzá Fülöp Bernadett.

Jakab Ádám, a község polgármestere kitért arra, hogy Darufesztivált is ünnepelnek ezen a napon, amelynek jegyében a nemzeti park és a település lakossága úgynevezett daruporta szépítő versenyt is tartott az esemény elején. Mint mondta, Hortobágyon nem csak megélik a hagyományokat, hanem vele is élnek.

Több száz állatot tereltek az arénába

A puszta hagyományos, Szent-Dömötör naphoz kapcsolódó eseményén a pásztorok minden évben a legelőkről az állatokat a téli szálláshelyükre terelik.  Ezúttal egy kis kitérőt tettek a mátai aréna felé, ahova mintegy 300 pörgeszarvú fehérrackajuh-nyáj vonult be. Utánuk a puszta csikósai, a négyesfogat, majd az ekhós kettes és a lőcsös szekér következett. A sort az öszvér-, bivaly- és ökörfogatok zárták.

– A bátyám csikós volt, ezért számunkra kiemelkedően fontos a hagyományőrzés. A lányomat is érdeklik az állatok, ezért kihagyhatatlan volt. Szerencsére szép időnk van, így sokan el tudtak jönni. Legjobban a behajtást várjuk, de a kísérőprogramok garantálják, hogy addig is önfeledten szórakozzunk – mondta el érdeklődésünkre Takács-Sós Fanni. Simon-Hapák Renáta ugyancsak a lányával érkezett, akinek a népi játszótér tetszett a legjobban. Érdeklik őket az állatok, a csikósok és a pásztorok, ezért biztos benne, hogy az egész család remekül fog szórakozni. Mint mondta, fontos, hogy legyenek olyan események, amikor fel lehet idézni a magyar hagyományokat annak érdekében, hogy a táj különlegességét megőrizzék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában