Daruhúzás

2023.10.19. 19:27

Természeti csoda: több mint 182 ezer daru érkezett a Hortobágyra– fotókkal

Csodálatos látványt nyújt most a Hortobágyi Nemzeti Park, mintha az 50. születésnapra gyűlt volna össze ünnepelni a fenséges darvak társadalma.

Szakál Adrienn

Páratlan szépségű természeti jelenség

Forrás: Molnár Péter

Az ősz beálltával mintha csak a félévszázados Hortobágyot jöttek volna ünnepelni, minden eddiginél több szürke daru pihen meg ezekben a hetekben nemzeti parkunk vizes élőhelyein. Az idén ötvenéves Hortobágyi Nemzeti Parknak nem véletlenül jelképei a darvak, hiszen a puszta a legnépesebb gyülekezőhelyük. A páratlan szépségű természeti jelenség kapcsán portálunknak Szilágyi Attila természetvédelmi őr elmondta, hogy idén rekordszámú, pontosan 182 ezer 780 daru érkezett északról a park pihenőhelyére. Az optimálisnak mondható időjárási körülmények mellett az is fontos szempont, hogy a kukoricatarlók elegendő eleséget biztosítanak számukra, emellett a bőséges tavaszi csapadék miatt kellő mennyiségű vizes élőhelyet is találnak maguknak.

Évmilliók tapasztalatával

Ez a fenséges madár egy életre választ magának párt, utódait pedig mindkét szülő nagy gonddal neveli, nem meglepő hát, hogy a családi értékek szimbólumává emelték. A Hortobágyi Nemzeti Park honlapján több érdekesség is szerepel a darvakkal kapcsolatban. Az egyik például, hogy az övék az egyik legősibb madárcsoport, a tudomány szerint nem kevesebb, mint 5-10 millió éve élnek a Földön. Megtudtuk azt is, hogy szinte az összes darufaj a vízen éjszakázik, mert így a vízben állva nem tudja őket észrevétlenül megközelíteni a két- és négylábú ellenség.  

A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember második felétől november elejéig túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park, melynek részleteiről az intézmény honlapján lehet tájékozódni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában