Reformáció

2023.10.31. 20:53

Lélekemelő gondolatokkal ünnepeltek a protestánsok Debrecenben - fotókkal

II. György szász választófejedelem 1667-ben rendelte el október 31-re a reformáció emléknapjának megünneplését.

Szakál Adrienn

A hívek úrvacsorát is vettek

Forrás: Czinege Melinda

A protestáns egyházak ökumenikus istentisztelettel ünnepelték meg a reformáció napját október 31-én, kedden Debrecenben. Október utolsó napja a protestantizmus számára szerte a világon a reformáció ünnepe, amikor arra emlékeznek, hogy Luther ezen a napon tűzte ki tételeit 1517-ben a wittenbergi vártemplom kapujára. Október 31. az egyház szerint Krisztus-ünnep is, amelyben különösen nagy hangsúlyt kap Krisztus egyházának ügye. II. György szász választófejedelem 1667-ben rendelte el október 31-re a reformáció emléknapjának megünneplését.

A hívekkel megtelt Nagytemplomban igét hirdetett Hadházi Tamás, a Debreceni Református Egyházmegye esperese, Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség lelkésze és Kiss János, a Szappanos utcai Baptista Gyülekezet lelkipásztora.

Igemagyarázatában Asztalos Richárd a mindennapok illékony problémáira és ezzel szemben a belülről fakadó, Krisztusból származó örömre hívta fel a figyelmet. Elmondta azt is, hogy az evangélikus szó az örömhír hordozóját jelenti.

Betekintés a történelembe

Kis János úgy fogalmazott: – Létezik lelki értelemben egyfajta gyógyszer, ha kicsi és ha nagy a baj. Az Úr közel van. Ez a mondat megerősíthet minket minden bajban és nyomorúságban.

Hadházi Tamás arra hívta fel a figyelmet az adventi időszakhoz közelítve, hogy az egész életünk egyfajta adventi várakozás kell, hogy legyen, és így készülve kell várakoznunk Jézus visszajövetelére.

Fekete Károly püspök
Forrás: Czinege Melinda

Fekete Károly úrvacsorai szolgálata után Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora engedett betekintést a protestantizmus több évszázados történetébe, felhívva a figyelmet a Református Egyház előtt álló, a következő esztendőben megrendezendő fontosabb emléknapokra.

Forrás: Czinege Melinda

Az istentisztelet a Himnusszal zárult, majd a résztvevők koszorút helyeztek el a Gályarabok emlékoszlopa és a reformáció emlékműve előtt. Az ünnepi alkalmon közreműködött az Egyesített Protestáns Kórus, orgonán játszott Csorba Gergő református kántor, vezényelt Vad Péter református tanár-karnagy.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában