Debreceni Egyetem

2023.10.17. 13:05

A compliance-tevékenységről tanácskoztak a Debreceni Egyetemen

Kossa György: Küldetésünk és kötelezettségünk, hogy elődeinkhez hasonlóan a jog, az erkölcs és az és az etika hármasát követve végezzük a napi tevékenységünket.

Szakál Adrienn

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora is felszólalt a konferencián

Forrás: Molnár Péter

Még kevésbé ismert, de annál fontosabb szervezeti szabályozási rendszer a compliance, melynek célja, hogy egy vállalat, illetve szervezet külső és belső tevékenységét tekintve is megfeleljen az irányadó törvényi, szervezeti és olykor erkölcsi-társadalmi szabályoknak. Ebben a témában első alkalommal, de hagyományőrző szándékkal rendezte meg a Debreceni Egyetem a Compliance Konferenciát október 17-én az intézmény főépületének aulájában. A tudományos találkozó fővédnöke Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke és Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke volt.

A megjelenteket először Kossa György köszöntötte. Kiemelte, hogy a compliance-tevékenységnek napjainkban már minden sikeres szervezetben jelen kell lennie a működési és szervezeti kultúrájában egyaránt. 

Elmondta, hogy az alapítványnál és az egyetemnél (mint felsőoktatási intézménynél) az országban elsőként a modellváltás évétől, 2021-től alakították ki és vezették be az egyes védelmi szinteket, és azon belül a compliance-tevékenységet, mellyel céljuk az integritás, valamint a kockázatok kialakulásának megelőzése és kezelése volt.

Küldetésünknek és kötelezettségünknek is tekintjük, hogy Közép-Kelet Európa egyik legrégebbi, közel 500 éves egyetemeként – ahogy elődeink is tették – a jog, az erkölcs és az etika hármasát követve végezzük a napi tevékenységünket az oktatás, a tudomány, az innováció, a gazdálkodás és a működtetés területén

 – fogalmazott.

Debrecen Kossa György haon
Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke
Forrás: Molnár Péter

Megkerülhetetlen szabályozás

Szilvássy Zoltán rektor hangsúlyozta, olyan diszciplínának a „krémje” ez a konferencia, mely nagy segítséget nyújt a Debreceni Egyetemnek ahhoz, hogy ennek az új tudományterületnek az egyetemi környezetben való művelését megalapozza, és képzést lehessen rá szerkeszteni. Megjegyezte, hogy a compliance fogalma után kutatva az ügyvédi irodák portfólióiban találkozott többek között a belső ellenőrzés, a szabálytalansági eljárások és az összeférhetetlenség fogalmával.

Bács Zoltán kancellár köszöntőjében felidézte, hogy a Debreceni Egyetem valamivel több mint két évvel ezelőtt még az egyik legnagyobb magyar költségvetési szervként működött, így meg kellett felelnie azoknak az államháztartási előírásoknak, melyek a hasonló szervezetekre vonatkoznak. Emlékeztetett arra is, hogy 2004-től, az európai uniós csatlakozástól egyre nagyobb szerepet kaptak a különböző ellenőrzési és kontrollpontok, melyek később még komolyabbá váltak. 

Amellett, hogy a Debreceni Egyetemet 2018-ban az Állami Számvevőszék a közszférában a legmagasabb integritású szervezetnek minősítette, természetesen a szabályozottságból és a szervezeti felépítettségből fakadóan újabb és újabb követelményeknek kell megfelelnünk úgy, hogy a piac által ismert és elvárt formulákban tudjunk működni. Ennek a szabályozottságnak is fontos része a compliance

 – fejtette ki.

A tanácskozáson nagy tekintélyű szakemberek osztották meg a tapasztalataikat annak érdekében, hogy segítséget és ismereteket nyújtsanak a Debreceni Egyetemnek és az intézmény által képviselt szervezeteknek a kockázatok megelőzése, feltárása, kezelése és ezek egységes rendszerként való működtetése céljából.

Debrecen Bács Zoltán haon
Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja 
Forrás: Molnár Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában