Józsai útfejlesztések

2023.09.21. 16:53

Mind jobban tehermentesítenék a józsai utakat – fotókkal

Hamarosan indulhat az északi elkerülőút tervezése is.

Szőke Tímea

Papp László (balról) és Balázs Ákos a munkálatok helyszínén

Forrás: Czinege Melinda

A Civaqua-program Józsát érintő, valamint a településrész útfejlesztési munkálatairól számolt be csütörtökön helyszíni bejáráson Papp László polgármester és Balázs Ákos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője.

A felső-józsai Elek utca végénél előrehaladott állapotban van az autópályához és az Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó bekötőút, illetve az azt kiegészítő bicikliút építése. A városvezetők elmondták, Hajdúböszörmény felől napi 10 ezer autó megy Debrecenbe és Józsáról másik tízezer indul, vagyis napi 20 ezer jármű terhelés  éri a 35-ös utat. 

Annak Józsa és Debrecen közti 2x2 sávosítását, valamint a Józsát északről elkerülő út építését nemrég a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá   nyilvánította.

A bekötőút, mely egyben az északi elkerülő első szakasza is, október második felére elkészülhet. 

Legközvetlenebbül a Rózsavölgy és az Elek utca lakosait érinti, akik közt nincs konszenzus abban, hogy az új utat rákössük-e ezekre az utcákra. Ugyanakkor az ő kérésükre semmiképp nem tesszük ezt addig, amíg az északi elkerülő meg nem épül, vagyis az autópálya forgalmát nem enegdjük rá az utácikra

 – hangsúlyozta a polgármester. – Az északi elkerülő, illetve a 2x2 sávosítás tervezésére elindult a közbeszerzési eljárás, vagyis kézzelfogható közelségbe került a megvalósításuk. Előbbi munkára 350, utóbbira 325 millió forint áll rendelkezésre – tudatta Papp László.

Alternatív útvonal

Balázs Ákos emlékeztetett: a 35-ös út Józsa-Debrecen közti szakaszának 2x2 sávosítása régi álom, mely a biztonságos közlekedéshez jelentősen hozzájárul. 

Az itteni bekötőút kapcsolata révén a Hajdúböszörmény felől érkezők újabb lehetőséget kapnak, hogy felcsatlakozzanak az autópályára. Az északi elkerülő a Kastélykert utcától indulna és 4,4 kilométer építését jelenti. A szabályozási terv módosítása már elindult

 – tette hozzá. – További terveink szerint az Elek és a Rózsavölgy utca lakói egy újabb átkötő utat kaphatnak, hogy ne kelljen olyan nagyot kerülniük, ehhez egy ingatlant már megvásárolt az önkormányzat, egy másiké előkészítés alatt van. Mindezek mellett azon is dolgozunk, hogy a Böszörményi úttal párhuzamosan legyen egy alternatív útvonal; a Domokos Márton utcát kikössük a 354-es útra, így a Böszörményi utat részben tehermentesítsük – sorolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában