Közlekedés

2022.07.14. 15:08

Elkészült az M35-ös autópálya Debrecen-Józsa csomópontja

Kulcsfontosságú közlekedési és logisztikai szerepet tölt be a jövőben az M35 autópályán megépült józsai csomópont, ami többek között a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet megközelítését szolgálja majd.

Forrás: NIF Zrt.

Az új józsai csomópont projektelem keretében egy új, teljes értékű, 2×2 sávos csomópont épült a hozzá kapcsolódó csomóponti ágakkal és közvilágítással. Két, többsávos körforgalmú csomópont, valamint egy kétnyílású, mintegy 516 méter felszerkezeti hosszúságú, közel 1000 négyzetméter felületű, 2×2 sávos kialakítású műtárgy létesült - olvasható a NIF Zrt. közleményében

Forrás: NIF Zrt.

A megépült új csomópont autópálya kapcsolatot biztosít Debrecen-Józsa könnyű elérésére, továbbá a jövőben kialakítandó ipari park területén dolgozók és a tranzitforgalom számára is gyors és biztonságos megközelítést tesz lehetővé.

A projekt műszaki átadás-átvételi eljárása június 20-án zárult le, a csomópont előreláthatólag augusztusban nyílik meg a forgalom előtt.

A projekthez szorosan kapcsolódik a szintén az M35-ös autópályán található, teljes értékű, lóhere formájúvá átépített 354. számú csomópont. A beruházás során átépültek a csomóponthoz korábban is kapcsolódó direkt ágak, valamint új direkt és indirekt ágakat is létesítettek.

A józsai csomóponthoz keletről csatlakozó józsai bekötőút megvalósítására irányuló közbeszerzési eljárás Debrecen Megyei Jogú Város megrendelésében, 2021. októberében indult, szerződéskötésre 2022. június 23-án került sor. A beruházás megvalósítási ideje a munkaterület átadás-átvételtől számított 270 nap. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően válik lehetségessé az, hogy Józsának önálló autópálya-csomópontja legyen.

Forrás: NIF Zrt.

Továbbá a csomóponthoz nyugati oldalon csatlakozó, az ipari terület megközelítését biztosító, északi bekötőút közbeszerzési eljárása is kezdetét vette 2022. június 1-én. A szintén Debrecen Megyei Jogú Város megrendelésében megvalósuló projekt szerződéskötésére várhatóan 2022. IV. negyedévében kerül sor. Ez a szakasz a 35-ös főutat és az új csomópontot köti össze, aminek köszönhetően a forgalom nem a józsai lakóterületi utcákra terelődik majd. Debrecen törekvése az, hogy ez minél hamarabb megvalósuljon.

Forrás: NIF Zrt.

A fejlesztés a Technológiai és Ipari Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában valósult meg. A kivitelezést hazai költségvetési forrásból a COLAS Út Építőipari Zrt. végezte nettó 4.304.983.399 forint értékben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában