Józsai fejlesztések

2023.09.21. 16:10

„Új életre kel a Tócó patak környezete!” – fotókkal

Gazdag élővilágot hozhat a józsai jóléti tó, melyet most alakítanak ki.

Szőke Tímea

A Tócó szélesítését is megtekintették a városvezetők a józsaparki játszótér közelében

Forrás: Czinege Melinda

A Civaqua-program Józsát érintő, valamint a településrész útfejlesztési munkálatairól számolt be csütörtökön helyszíni bejáráson Papp László polgármester és Balázs Ákos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője.

A Józsapark mögötti játszótér közelében a Tócó patak mederkotrása és -szélesítése zajlik; erről Papp László azt mondta, immár a városban is kézzelfoghatóvá válik a Civaqua-program, mely révén a Tócónak folyamatos lesz a vízutánpótlása a Keleti-főcsatornából. 

A programnak jóléti elemei is vannak, köztük ez, amin most dolgoznak, hogy Józsa központjában, játszótér és iskola közelében komplex, élményszerű környezet alakítsanak ki. 

A Tócó nyomvonalán 16 ezer erdei facsemetét ültettek el; szil-, kőris- és tölgyfákat, amivel az úgynevezett őshonos jelölőfajokat erősítették. A jelen munkával pedig ezen erdei, zöld rész vízháztartását javítják, a beépített fenékküszöbök duzzasztanak is, nagyobb felületet kap itt a Tócó patak. Ez a beruházás Balázs Ákos kezdeményezésére jön létre, az önkormányzat saját forrásból finanszírozza – részletezte a polgármester.

Gazdag élővilág

Balázs Ákos felidézte: a józsaiak közül sokaknak fűződik emléke a patakhoz, de azt látták az elmúlt 50 évben, hogyan romlik a víz állapota folyamatosan. Néhány éve a terület reviltalizálásába kezdtek, megújították az erdőt, most pedig a patakmeder eredeti állapotának visszaállítása a cél, ami 5 ezer négyzetméternyi vízfelület létrejöttét jelenti. 

Az erdőtelepítés, a víz megtartása, a növényzet nagyobb párologtatási felülete révén javul majd a levegőminőség, továbbá az itt élőknek kikapcsolódási lehetőséget is nyújt majd ez a terület

 – hangsúlyozta. Elmondta, hogy a biodiverzitás elősegítésére hamarosan kihelyeznek majd egy 24 lakásos fecskehotelt a játszótérnél, valamint a területen elszórva 30 darab denevérodút. – Új életre kel a Tócó patak környezete! – összegzett.

Aradi Csaba, a Zöld Munkacsoport vezetője az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy a Tócó természetes élővíz-kapcsolatának, vízpótlásának megoldásával az újranépesedése is megindul. – Régi leírásokból tudjuk, hogy valamikor halban gazdag víz volt ez, és ha az eredeti széles, lapos medret nem is lehet teljesen helyreállítani, de néhány helyen kiszélesíteni igen. 

Az enyhe lejtésű rézsű kialakításával a rövid, hosszabb és hosszú lábú madarak jól fogják érezni itt magukat. A növény- és állatvilág megtelepedésével szép és értékes biodiverzitású lesz a terület a Mélyvölgytől az elkerülő útig tartó szakaszon. A gazdag mocsárréti növényvilág nyár derekán rendkívül látványosnak ígérkezik

 – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a tervek szerint egy tanösvény is létesül később.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában