Egészségmegőrzés

2023.09.29. 13:34

Átadták a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központot Debrecenben – fotókkal

Jelentős összefogással valósult meg a belvárosi létesítmény kialakítása.

Nagy Emese

A szalagátvágás is igazi közösségi élmény volt

Forrás: Molnár Péter

Elkészült a Mozdulj, Debrecen! mozgalom egészségfejlesztési központja Debrecen belvárosában; a Szent Anna utca 11. alatti ingatlan az UNICEF-fel való együttműködésben és Debrecen önkormányzatának támogatásával teljes körű felújításon esett át. Az új központ ünnepélyes körülmények között nyitotta meg kapuit pénteken délelőtt.

Papp László polgármester az átadón elmondta, az elmúlt évek talán egyik legjelentősebb eredménye – az emberek lelki, mentális és fizikai egészsége tekintetében –, hogy a Debreceni Egyetemmel meghozták azt a döntést, hogy létrehozzák a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet (DAEFI). 

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom arról szól, hogy mozdulj az egészségedért, mozdulj az életedért! Ennek jegyében tárja ki kapuit a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központ is, amely a mozgalom központjaként, az egészségtudatosság közösségi tereként fog szolgálni

 – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, míg a DAEFI Pósa utcai központjában a gyerekek egészségi állapotának rendszeres felmérése zajlik, addig a belvárosi központ szolgáltatási elsősorban a felnőttek egészségének megőrzését, a prevenciót, a betegségek megelőzését fogják szolgálni. Továbbá, amellett, hogy teret ad a Mozdulj, Debrecen! kezdeményezés egyes mozgásos programjainak, mint a jóga, vagy a zumba, főként tanácsadó pontként fog szolgálni az ételallergiával, cukorbetegséggel, gluténérzékenységgel küzdők számára.

Elindítjuk a Vár az iskola programot, amely azt jelenti, hogy terapeuta és gyógypedagógus segítségével fejlesztő programokat fogunk megvalósítani a 3-6 éves korosztályú gyermekek számára egyéni és családi tanácsadással. Gondot fordítunk a dohányzás és a kábítószer-fogyasztás megelőzését szolgáló programok, tanácsadások szervezésére is. Továbbá nagy szerepe lesz a lelki egészség megőrzését szolgáló tevékenységeknek, valamint az érzelmi intelligencia fejlesztésének, melyre az utóbbi időben igen nagy szükség mutatkozik

 – sorolta Papp László.

Több mint 300 millió forintból

A városvezető kiemelte, a fejlesztés egy nagyon komoly együttműködés keretében valósult meg, az épület felújítása az önkormányzat és az UNICEF támogatásával zajlott, több mint 300 millió forintból. Tavaly 60 millió forintot költött Debrecen a tetőfelújításra, amely idén év elején el is készült. Ezt követte a belső felújítás, melyre 100 millió forintot fordított az önkormányzat a Debreceni Egyetemmel közösen. A központ funkcióváltásához és a programokhoz az UNICEF bruttó 180 millió forint támogatást nyújtott. 

– Emellett az egészségfejlesztési rendszeren keresztül a kormány finanszírozza az egészségfejlesztési és alapellátási működtetést, de a Debreceni Egyetem is segíti az oktatási háttérrel a központ létrejöttét. A mostani beruházás is azt tükrözi, hogy Debrecen gondoskodó város, ahol az egyén és a közösség egyaránt számít. Az itt élők számíthatnak a városvezetés és az önkormányzat támogatására, legyen szó egészségmegőrzésről vagy szociális pártfogásról – tette hozzá Papp László.

Erős, összetartó közösség

Széles Diána alpolgármester kiemelte, a Mozdulj, Debrecen! program egy széles helyi megmozdulás, amihez az elmúlt két évben nagyon sokan csatlakoztak. – Az elmúlt időszak úgy alakult, hogy most itt állhatunk egy újabb központ átadásán, ami óriási öröm mind a városvezetés, mind az önkormányzat és az egészségükért tenni akarók számára. Nagyon erős az itteni közösség, és ami a legfontosabb, ezek az emberek szinte aktivistaként segítik a munkánkat – jegyezte meg.

Torda Edina, az UNICEF gyermekvédelmi munkatársa beszédében leszögezte, amikor az ukrajnai háború kitört, a programiroda itthon is elkezdte a tevékenységét és olyan helyi együttműködéseket kívánt támogatni, amelyek képesek minőségi szolgáltatásokat nyújtani: reagálni az Ukrajnából érkező gyermekek és családjaik igényeire, legyen az gyermekvédelmi, egészségügyi, oktatási vagy szociális jellegű szolgáltatás. 

Egy nagyon fontos és értékes együttműködés, amelyik a debreceni önkormányzattal létrejött. Kifejezetten fontosnak tartom, hogy egy több partnert magába ölelő kezdeményezésről van szó. Az elmúlt másfél évben folyamatosan változtak a szükségletek, illetve az igények, de az egyértelmű, hogy továbbra is szükség van minőségi szolgáltatásokra, amiket ebben az intézményben biztosan megkapnak az itteni igénybe vevők

 – hangsúlyozta.

Az egészségmagatartás fejlesztése

Balatoni Ildikó operatív igazgató, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ koordinációs alelnöke úgy fogalmazott, miközben a Klinikai Központ vezetése elhivatott a betegellátás szakmai színvonalának folyamatos fejlesztése mellett, kulcsfontosságú, hogy ezzel egyidejűleg a prevenció szükségességét is hangsúlyozzák. 

A 21. században különös jelentőséggel bír az egészséges életmód, melynek része a tudatos egészségfejlesztés, ez a tudatosság azonban csak az egészségmagatartás hosszútávú, céltudatos fejlesztésével érhető el. A lakosság egészséges életmódjának elősegítése ugyanakkor társadalmi összefogást igényel; ennek az összefogásnak, az egymást erősítő összehangolt tevékenységeknek jó példája a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központ kialakítása.

 Fontos és példaértékű a Debreceni Egyetem Klinikai Központ és a debreceni városvezetés együttgondolkodása, együttműködése a lakosság egészségmegőrzése érdekében. A prevenciónak, a megelőzésnek több formája is létezik. A megfelelő étkezés, a rendszeres mozgás vagy a szűrővizsgálatok minden korosztály esetében kiemelt jelentőséggel bírnak az életminőség szempontjából – fűzte hozzá Balatoni Ildikó.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója hangsúlyozta, nem a világ, vagy az emberiség szervezete romlott el, a világ változott meg. – A szervezetünk maradt olyan, mint volt, egyszerűen az autóipar fejlődésének köszönhetően nincs szükség annyi energiára, kalóriára, mint korábban. Muszáj odafigyelni magunkra, családtagjaink és barátaink egészségére – figyelmeztetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában