Mozdulj, Debrecen!

2023.05.03. 20:16

Futással bővül a Mozdulj, Debrecen! programja

A mozogni vágyók szerdánként a futóközösség tagjai lehetnek.

A Mozaik Med SE sporttevékenységével csatlakozik a Mozdulj, Debrecen! mozgalomhoz

Forrás: Kiss Annamarie

Bővül a Mozdulj, Debrecen! mozgalom! A Mozaik Med SE sporttevékenységével csatlakozik a Debrecen önkormányzata és a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) által szervezett mozgalomhoz oly módon, hogy a futás eszköztárával népszerűsítik a mozgást. – A Mozdulj, Debrecen! lehetőséget ad, hogy ingyen, közösséget építve, szórakoztatva mindenki mozogjon – fogalmazott Széles Diána szerdán, a Nagyerdei Stadion lábánál tartott sajtótájékoztatón. Debrecen alpolgármestere kiemelte, hogy a program elindulásakor kedden és csütörtökönként várták a cívisvárosi lakosokat kül– és beltéri mozgásra, ez kiegészült a hétfői zumbával és a pénteki sziget-kék gyerekprogrammal, mostantól pedig szerdánként is lehetőséget adnak a sportolni vágyóknak. 

A közösségi futásnak köszönhetően Debrecenben mostmár minden hétköznap van lehetőség a mozgásra 

– nyomatékosította Széles Diána. 

Papp Csaba, a Daefi igazgatója kiemelte: egy álma vált valóra azzal, hogy egy sportegyesület is csatlakozott a mozgalomhoz. – A Mozdulj Debrecen! egy ernyőszervezet, mely olyan, mint egy nagy család. Bővültünk egy új taggal, a futók családjával. Mozdítsuk együtt Debrecent, tegyünk az egészségünkért, tegyünk az életünkért – húzta alá.

Nincs több kifogás

Dr. Bana Richárd háziorvos, a Mozaik Med SE vezetőségi tagja elmondta, a sportegyesületet 5 évvel ezelőtt hívták életre orvos kollégájával, Illyés Lóránttal. – Mikor kikerültünk az egyetemről, azt láttuk a praxisunkban és a klinika telepen is, hogy számos túlsúlyos, elhízott, dohányzó páciensünk van, akiknek az életmódján egy 5-10 perces konzultáción nem tudunk változtatni. 

A praxison és az orvosi munkán kívül is szerettünk volna gyógyítani, mégpedig a futás eszköztárával: ezért 5 évvel ezelőtt Debrecenben és Nyíregyházán életre hívtuk az egyesületet, s útjára indítottuk az ingyenes közösségi futás sorozatunkat, melyhez bárki csatlakozhat. A leggyakoribb kifogás az, hogy nem tudok futni. Ezért hoztunk létre 5 csoportot (sétáló, rekreációs, kocogó, haladó és versenyző), így mindenki megtalálja a saját erősségének megfelelő csoportot 

– fűzte hozzá.

Biztosított a szakmai háttér

Bana Richárd a Hajdú Online kérdésére elmondta, a futóközösség szakmai háttérre épül. – Az edzésprogramot mindig edző állítja össze, mellette pedig vannak futó nagyköveteink, akiket képzünk, valamint orvosként mi is részt veszünk a programon. A csoportok közösen egy alapos, 15-20 perces melegítéssel kezdenek, ezután közös gimnasztika következik, végül elindulunk. A sétálók nagyjából 2-3 kilométert mennek, a rekreációs csoport a sétát és kocogást váltakoztatják, így tesznek meg 3-4 kilométert, A kocogók szintén 3-4 kilométer, míg a haladó és versenyző csoportok 6-8 kilométert futnak – közölte portálunkkal a Mozaik Med SE vezetőségi tagja.

A Mozdulj, Debrecen! ingyenes közösségi futására minden szerdán 17:45-től a Nagyerdei Stadionnál (állatkert felőli oldalán) várják a mozogni vágyókat. 

PTZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában