Hídivásár

2023.08.19. 15:24

Jószágot már nem, helyette szinte minden mást árulnak a Hortobágyi Hídivásárban – fotókkal

A végtelen róna egy rendhagyó helyszíne ad otthont az eseménynek augusztus 19-én és 20-án.

Bucsi Bernadett

Nagyon sokan nézelődnek a nagy múltú vásárban

Forrás: Kiss Annamarie

Kézműves termékek és háztartási eszközök, ételek és italok, szőnyegek és textilek, kalapok és plüssállatok, gyerekjátékok és ugrálóvár – amerre a szem ellát, árusok kínálják portékáikat a Hortobágyi Hídivásárban ezen a hétvégén. A Haon is ellátogatott az eseményre szombaton délelőtt. Ugyan mi magunk alkudozásba nem folytunk, arról mindenképpen meggyőződtünk, hogy ide bármilyen kívánsággal érkezik is az ember, üres kézzel biztos nem távozik, nagy valószínűséggel megtalálja a háztartásából hiányzó cikket.

A rendezvény részleteiről a helyszínen Jakab Ádámot, Hortobágy polgármesterét kérdeztük. Felidézte az idén 131. alkalommal megtartott esemény történetét, és elmondta, hogy a gyökerek Debrecenhez kötődnek. 

Amikor elindult az urbanizáció útján Debrecen, akkor a vásártartásra alkalmas utcáiról kiszorultak a vásárosok, és Hortobágyra jöttek át. Akkoriban gulyaszéli vásárnak hívták ezeket, jószágvásár volt, lovakat, marhákat, disznókat, kecskét lehetett itt kapni, de megmutatkoztak a kézművesek is, mézeskalácsot, kalapot árultak, szíjjártók, kerékgyártók jelentek meg, valamint a gasztronómiának is hódoltak az akkori emberek

 – idézte fel.

Sok ezer látogatóra számítanak

A polgármester körbe is vezetett minket a vásáron, mely ebben az évben rendhagyó helyszínen kapott helyet. Most nem a híres Kilenclyukú híd lábánál telepedett le, hanem Hortobágy-Mátán kapott helyet. 

– Jelenleg is dolgoznak a Vásárterünkön, hiszen az most jelentős ráncfelvarráson megy keresztül. Megújul a Pásztormúzeum, egy szekérállás, egy négy évszakos látogatótér van kialakulóban – sorolta, hozzátéve, megújul a körszín és a vízi színpad lelátóstul, továbbá térkövezési munkálatok is folyamatban vannak.

Rövid körutunk alatt nem győztük befogadni mindazt a látványt, melyet a róna végtelenjével vetekedő árussor kínált. A Hídivásár első napjának délelőttje máris népszerűségről árulkodott, magunk is beállhattunk a sok százak hömpölygő tömegébe. Asszonyok hangja süvített végig a soron, mind vásárlásra buzdította a járókelőket, egyik a csipke fehérneműnek, másik az óriás műanyag kutyáknak keresett új gazdát. Nézelődő akadt, hogy aztán ki-ki hogy tudott megalkudni, már nem vártuk meg. Az általunk megkérdezettek közül mindannyian a vásár hangulatát üdvözölték, ezt nem is kérdőjeleztük meg. Családok, barátok, régi ismerősök találkozhatnak a pusztán ezen a hétvégén.

Az árusok hasonló véleménnyel vannak a rendezvényről, K. Nagy Zsolt nádudvari fazekas például évek óta visszajár már ide. 

Azért jövünk, mert ide tartozunk. Évek óta itt árul édesanyám, nagyanyám, mindenki. Nagyon szeretünk itt lenni, és közel is vagyunk. Ez sokat jelent, kipihentebbek vagyunk, nem kell sokat utazni

 – mondta el a kézműves. Rajta kívül az ország több pontjáról érkeztek erre az eseményre árusok, de látogatók is éppúgy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában