Közbeszerzés

2023.04.23. 11:32

Így változik meg idén a Hortobágy

A turisztikai beruházás során megújul a Pásztormúzeum, új Körszín épül és rendezik a környezetet is.

Tovább erősítik Hortobágy turizmusát a fejlesztések

Forrás: Illusztráció: Napló-Archív

A „Hortobágy – Világörökségünk a Puszta” elnevezésű projekt keretében indul el a kivitelezés a Vásártér komplex turisztikai fejlesztésére. A közbeszerzési értesítőben április 5-én megjelentek szerint a felhívás mindhárom részére ugyanaz a hajdúböszörményi vállalkozás adta a legkedvezőbb ajánlatot, a munkálatok összeértéke pedig meghaladja a nettó 940 millió forintot.

A Szekérállás (a jelenlegi Pásztormúzeum) helyreállítása során homlokzati szempontból egy műemléki rekonstrukció történik, mely visszaállítja az eredetinek tartott nyílásrendet és tetőformát a házon, az eredeti falazat és a tetőszerkezet megtartásával és megóvásával. A belső térben teljeskörű energetikai és belsőépítészeti korszerűsítés történik a kortárs múzeumi igények kielégítésére. 

Ugyanitt készül egy monolit vasbeton falszerkezetű, a ház tartószerkezetétől független doboz, mely a földszinten a kiszolgáló funkciókat (látogatói és személyzeti mosdó, takarítószer tároló, multimédia helyiség, jegyárusító fülke) foglalja magában, az emeleten pedig a gépészeti helyiségek lesznek majd. A Körszínt lebontják és Turisztikai Információs Ponttá alakítják az új funkciónak megfelelő belső kialakítással és korszerű, de hagyományos megjelenést biztosító anyaghasználattal. A közműfejlesztés részeként biztosítják a Szekérállás és a Körszín vízellátását, a vásártéri 3 darab étel-ital árusító pavilon kap szennyvíz-bekötési lehetőséget és ivóvíz hozzáférést, továbbá a terület kiszolgálására egy 99 köbméteres föld alatti tűzivíz tározó is létesül. 

Ezen feladatokra egy hajdúböszörményi vállalkozás adta a legkedvezőbb ajánlatot nettó 753 millió 655 ezer forint értékben.

Zöldterület-rekonstrukció a Vásártéren

A beruházás részeként bővítik és átalakítják a Látogatóközpontot.

 Ennek keretében egyebek mellett a tornácról nyíló főbejáratánál egy automata kétszárnyú, felülvilágítós ajtót építenek be, cserélik a hátsó bejárati ajtót, bontják a meglévő szélfogót és helyreállítják a padlóburkolatot, valamint több ajtót pánikzárral vagy tűzjelzővel vezérelt automatikával látnak el. Ennek a kivitelezője szintén a fenti hajdúböszörményi cég, a munkálatok értéke pedig nettó 5 millió 200 ezer forint. 

Végezetül pedig a Vásártéren vásárteret és hét darab parkolót alakítanak ki, a meglévő aszfaltburkolatot felújítják, valamint új nyomvonalon utat építenek; a tájépítészeti, közmű- és útfelújítási beavatkozás összesen 11 ezer 600 négyzetméteren történik. 

Ennek összeértéke nettó 183 millió forint, mely ugyanazon cég kivitelezésében zajlik majd.

BS

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában