A Puszta napja

2023.04.22. 15:53

Kihajtás nélkül is élményekkel teli a Hortobágy - fotókkal, videóval

A központi tér átalakításával idén rendkívüli programkavalkád várta a puszta szerelmeseit.

Forrás: Kiss Annamarie

Világörökségünk - a Puszta napja elnevezéssel szerveztek kétnapos rendezvényt Hortobágyon. A település központjának – a vásártér, a Pásztormúzeum és a Körszín épülete – kivitelezése miatt a Kilenclyukú hídon ezúttal nem vonultak át a puszta állatai, így az érdeklődők különböző helyszíneken találkozhattak a pásztorokkal és jószágaikkal, Hortobágy természeti kincseivel és kóstolhattak bele a helyi ételek ízébe, vihettek haza magukkal vásárfiát.

E rendkívüli programkavalkád részeként Hortobágy-Mátán, a Mátai Ménesben többek között kihajtással, kézműves vásárral, bográcsos ételekkel, fogathajtó bemutatókkal készültek a szervezők. A Hortobágy-halastavi Kisvasúton természetismereti kiállítás, madárgyűrűzési bemutató és filmvetítés is volt.  

Kitárta kapuit az állatpark is. Ottjártunkkor egy nagyobb csoportosulásra lettünk figyelmesek az egyik hodály mellett. Mint kiderült: épp az egyik rackának igazították nyárira a szőrmebundáját. Gyerekek és felnőttek nézték érdeklődve a történéseket, míg a szakember rutinos mozdulattal választotta el a rackaszőrt a rackától. Az idilli, pusztai jelenetet követően meg is szólítottunk egy öttagú családot. Mizser Miklós gyerekeivel és unokáival Miskolc mellől érkezett és először járt a kihajtási ünnepségen, amelynek pont ezt a rendkívüli változatát fogták ki, de így is nagyon jól érezték magukat. – Régen terveztük már ezt a programot, tavaly az eső húzta keresztül a számításainkat. Még megnézzük a Madárkórházat, majd ellátogatunk hazafelé a Tisza-tóra – mondta érdeklődésünkre, majd hozzátette: az év más szakaiban is járnak Hajdú-Bihar megyébe kirándulni, minden alkalommal elvarázsolja őket.

Ezután átnyargaltunk a Mátai Ménesbe, ahol kézműves sorok között nézelődő tömegben elő-elő bukkant egy-egy csikós vagy egy díszes cifraszűrbe öltözött pásztor. A látogatók morajlása mellett pedig karikások csattogása és hajdúsági népzene szólt. – Elsőként vagyunk itt, Békés vármegyéből érkeztünk. Eddig nagyon tetszik a rendezvény, jól érezzük magunkat – értékelt Rohoska Attila, aki feleségével és kislányukkal látogatott ki a rendezvényre. Utóbbi megsúgta, szereti a lovakat és nagyon örül, hogy sok szép példányt láthatott belőlük.  

S bár a kihajtás elmaradt, a programkínálat is sem volt szerény, ugyanis a vadasparkban látványetetéssel egybekötött szakvezetést tartottak a farkas és az aranysakál kifutójához; vadlovakkal és őstulokkal ismerkedhettek meg a látogatók. Új attrakcióként pedig vízitúra és tanösvény fogadta a puszta szerelmeseit. 

BS 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában