Fejlesztés

2023.04.22. 11:44

Most már a vízről is bejárható a Hortobágy - fotókkal

Kenuzási lehetőséggel bővült a puszta programkínálata, mellyel a Hortobágy folyóról ismerhető meg a térség.

Forrás: Kiss Annamarie

A Hortobágy folyó és a Nyugati-főcsatorna vízitúra-fejlesztése című beruházás ünnepélyes átadóját tartották április 22-én Hortobágyon, a Kilenclyukú híd lábánál. A turisztikai beruházás eredményeként immár nemcsak a szárazföldön, a pusztát bejárva, de a vízről is megcsodálhatják az ország egyik legnépszerűbb természetvédelmi területét az ide látogatók. 

Forrás: Kiss Annamarie

– Végre, ismét lehet kenuzni a Hortobágy folyón és a Nyugati-főcsatorna egyes szakaszain. Azért ismét, ugyanis a helyiek néhány éve ezt már megtehették. Ez most egy kiváló alkalom számukra, hogy felelevenítsék a régi emlékeket, de azoknak is, akik vízitúrázással egybekötve ismerkednének meg az itteni természeti értékekkel, a vízi élővilággal és a Hortobággyal – mondta köszöntőjében Veres Hajnalka, a beruházó Terepszemle Stúdió elnöke. Mint fogalmazott, fontos, hogy minél többen megismerjék az itteni természeti értékeket, mert akkor megszeretik azokat, és amit szeretnek, azt megóvják. 

Veres Hajnalka, a Terepszemle Stúdió elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

– Újra szintet léptünk, bár a Hortobágy vidékétől korábban sem volt távoli érzés, hogy a vízen közlekedjenek itt elődeink. A terület az utóbbi időszakban nagyon sok értékkel gazdagodott, és jelenleg is építkezés zajlik – mutatott körbe Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője. Ezzel arra utalt, hogy egy nagyszabású turisztikai fejlesztés kezdődött a Vásártéren, ami miatt egy, a megszokottól eltérő hétvégi programsorozattal várják az érdeklődőket.

Merthogy az érdeklődés töretlen, de annak érdekében, hogy ez fennmaradjon, fejlesztenünk kell

– húzta alá. Beszédében méltatta a helyi civilek, a nemzeti park, a szolgáltatók, a vállalkozások, valamint az önkormányzat közös munkáját, akik együttműködve viszik előre a térséget. 

Bodó Sándor országgyűlési képviselő
Forrás: Kiss Annamarie

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója rámutatott: az elmúlt években jelentősen nőtt a látógatószám a Hortobágyon, míg 2014-ben alig ötezren keresték fel a lovasnapok programjait, a legutóbbi alkalomkor már több mint 20 ezer ember volt kint.

Az egyéb rendezvényekre pedig nem ezrek, hanem már tízezrek kíváncsiak évközben.

A mostani fejlesztéssel pedig nemcsak újabb pontokra juthatunk el, hanem a meglévő programokat más szemszögből is meg tudjuk nézni

– hangsúlyozta.

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Jakab Ádám, Hortobágy község polgármestere kiemelte, egy nagyobb volumenű projekt részeként idén rendbe tették a 190 éves Kilenclyukú híd környezetét, ezzel is hozzájárulva a kenutúra-szolgáltatás létrejöttéhez, mellyel egy újabb értékes programmal gazdagodott a település. – 2023 a fejlesztések éve Hortobágyon, amelynek keretében megvalósul a Körszín és a Pásztormúzeum újjáépítése, a víziszínpad felújítása és a látogatóközpont szolgáltatásainak fejlesztése – tette hozzá.

Jakab Ádám polgármester
Forrás: Kiss Annamarie

A kenutúra-fejlesztésre mintegy 30 millió forintot nyert az egyesület, melyből két elektromos csónakot és nyolc kenut szereztek be.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában