Párthír

2023.08.14. 15:27

Akkumulátorgyár: a jó minőségű termőföldeket félti a Momentum, reagált a Fidesz

Haon.hu

Mándi László önkormányzati képviselő és Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője

Forrás: Kiss Annamarie

– Az akkumulátorgyár méreggyár – így fogalmazott Mándi László önkormányzati képviselő a Momentum akkumulátorgyárral és az azok ellen követelt népszavazással foglalkozó sajtótájékoztatóján, augusztus 14-én, hétfőn. A debreceni polgármesteri hivatal előtti területen Mándi László felelevenítette, hogy korábban az akkumulátorgyárak vízszennyező hatására hívták fel a figyelmet, most pedig a magyar termőföldeket féltik. 

– Debrecen északi részén a hajdúhátság legjobb termőföldjeinek helyén épül akksigyár, míg a déli gazdasági övezetben óriási területen szintén nagyon jó minőségű termőföldet vetettek oda koncként a kínaiknak – hangoztatta véleményét, melyhez szemléltetőeszközként egy műanyagzsákra ömlesztett, zászlókkal teletűzdelt apró földkupacot is kreáltak a párt képviselői a sajtótájékoztató „díszeként”.

A mindössze néhány perces tájékoztatón Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője is részt vett, aki szerint ellehetetlenítették a népszavazás kezdeményezését, pedig a témát illetően szükség lenne a lakosság véleményének kikérésére.

A környezetet nem fogják szennyezni a gyárak

A sajtótájékoztatón elhangzottakra a Debreceni Fidesz-KDNP-frakció közleményben reagált. Mint írták, Debrecen város vezetése 1998 óta programok és stratégiák mentén, a debreceni polgárok érdekében fejleszti a várost és annak gazdaságát. Az elmúlt 25 évben a debreceniek bizalmából a városvezetés, szemben az ellenzékkel, azon dolgozik, hogy Debrecenbe a jövő iparágai települjenek, minden szigorú környezetvédelmi szabály betartása mellett, biztosítva a debreceniek számára a stabil és jól jövedelmező munkahelyeket, ezáltal az anyagi biztonságot, a fiatalok számára pedig a biztos jövőképet.

A gazdaságfejlesztési beruházások mellett új utak, közlekedési csomópontok, felüljárók épülnek, színház-fejlesztések zajlanak, iskolák, óvodák, bölcsődék épülnek és újulnak meg a debreceniek érdekeit szolgálva.

Hozzátették, a Momentum köpönyegforgató politikáját mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Mándi László 2022-ben még Facebook-posztban aggódott az akkumulátorszektorhoz tartozó kínai Semcorp beruházás – általa vélelmezett – leállítása miatt a beruházás fontosságát támogatva majd, amikor a Momentum finanszírozói úgy igénylik, akkor pedig teátrális akciók és sajtótájékoztatók szervezésével akarják a városban zajló ipari beruházásokat megakadályozni.

A Momentum hatásvadász akcióival és sajtótájékoztatóival hamis képet fest a debreceni ipari beruházásokról. Egyetlen ipari üzem sem lesz Debrecenben környezetszennyező. Mind a városvezetés, mind pedig a hatóságok biztosítani tudják, hogy az idetelepült üzemek a vonatkozó szabályok betartása mellett működjenek és semmilyen hátrányt ne jelentsenek az itt élők számára. A kormányzati és városi támogatással létrejövő monitoring rendszer, a hatóságok szigorú kontrollja biztosítani tudja ennek a megvalósulását - írják a közleményben. 

Kiemelték, a Momentum ugyan népszavazást követel az ügyben, de ne felejtsük el, hogy a 2022 novemberében a Helyi Választási Iroda által jóváhagyott, az akkumulátorgyártást érintő népszavazási kérdésben a Momentum egyetlen egy darab aláírást sem gyűjtött, bár erre minden lehetőségük meg lett volna!

A debreceniek érdeke a legfontosabb

A Momentum minden a debreceniek érdekét szolgáló beruházás ellen tiltakozik, a fiatalok lakhatásának támogatását célzó ingatlanberuházástól, egészen a fiatalok helyben maradását segítő és a számukra megfelelő jövőképet biztosító gazdaságfejlesztési beruházásig. Az általuk indított petíciók pedig semmi mást nem szolgálnak, csak azt, hogy begyűjtsék a gyanútlan debreceniek adatait, majd azokat önös politikai céljaik érdekében használják fel - hangsúlyozták. 

A Fidesz nyomatékosította, számukra a debreceniek a legfontosabbak, figyelemmel kísérik az általuk megfogalmazott észrevételeket, ennek megfelelően úgy fejlesztik a várost, hogy azokra minden körülmények között megtalálják a megfelelő megoldásokat úgy, hogy a fejlődés környezettudatos módon az emberek egészségét és Debrecen védelmét egyaránt biztosítsák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában