Akkumulátorügy

2023.07.26. 11:53

Petíciót indít a Momentum a debreceni akkumulátorgyár építése ellen, reagált a Fidesz

Sajtótájékoztatót tartott a Momentum két debreceni képviselője, Mándi László és Szabó Bence szerda délelőtt a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Simonffy utcai épülete előtt.

Haon.hu

A Momentum képviselői blokád alá helyezték Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának egyik épületét

Forrás: Napló-archív

Az esemény apropója az akkumulátorgyárak kapcsán kialakult helyzet és az a blokád volt, melyről mi is beszámoltunk: hétfőn kora reggeltől blokád alá helyezte Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának egy épületét Mándi László és Szabó Bence baloldali önkormányzati képviselő.

Szabó Bence a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, hétfői blokádjuk célja az volt, hogy rávegyék Papp László polgármestert arra, írja alá nyilatkozatukat, melynek tartalma: ne épülhessen olyan akkumulátor gyártással foglalkozó üzem Debrecenben, amiről nem döntöttek a debreceniek előzetesen népszavazás keretein belül. – Az akciónkat kedden is folytattuk, a mikepércsi anyákkal kiegészülve, együtt jöttünk a hivatal elé, ahol már a közterület-felügyelet emberei vártak minket. Őket, mint afféle személyes testőrséget használta a polgármester, hogy beosonhasson az épületbe. A nap folyamán sikerült egyszer őt feltartóztatnunk, de nem hallgatta meg a debreceniek akaratát, így nem tudtuk hozzá a nyilatkozatot eljuttatni. Mi azonban nem adjuk fel, petíciót indítunk, melynek célja az, elérjük, hogy legyen kiírva népszavazás, ami meggátolja, hogy akkugyár épülhessenek Debrecenbe – mondta.

Ezt követeli a Momentum

Mándi László hangsúlyozta, fő üzenetük: az akkumulátorgyár nem más, mint „méreggyár”, ami veszélyezteti Debrecen vízkészletét, valamint az itt lakók életét. – Ezért követeljük a gyárak azonnali leállítását, követeljük azt, Papp László valljon színt ebben a kérdésben, ezzel a közvetlen veszélyt szüntesse meg, és óvja meg Debrecent – tette hozzá.

A Debreceni Fidesz-KDNP-frakció közleményben reagált az elhangzottakra. Mint írták, Debrecen város vezetése 1998 óta programok és stratégiák mentén, a debreceni polgárok érdekében fejleszti a várost és annak gazdaságát. Az elmúlt 25 évben a debreceniek bizalmából a városvezetés, szemben az ellenzékkel, azon dolgozik, hogy Debrecenbe a jövő iparágai települjenek, minden szigorú környezetvédelmi szabály betartása mellett, biztosítva a debreceniek számára a stabil és jól jövedelmező munkahelyeket, ezáltal az anyagi biztonságot, a fiatalok számára pedig a biztos jövőképet.

Kiemelkedően fejlődik Debrecen

A városban zajló sikeres gazdaságfejlesztési folyamatoknak köszönhetően Debrecen beruházási-fejlesztési bajnoka lett Magyarországnak. A gazdaságfejlesztési beruházások mellett új utak, közlekedési csomópontok, felüljárók épülnek, színház-fejlesztések zajlanak, iskolák, óvodák, bölcsődék épülnek és újulnak meg a debreceni polgárok érdekeit szolgálva.

Hozzátették, a Momentum igazi politikai szélkakas módjára viselkedik! Mándi László 2022-ben még Facebook-posztban aggódott az akkumulátorszektorhoz tartozó kínai Semcorp beruházás – általa vélelmezett – leállítása miatt, a beruházás fontosságát támogatva. Most, amikor a Momentum finanszírozói úgy kérik, akkor pedig teátrálisan elterül a polgármesteri hivatal bejáratánál, jelezve, hogy a városban zajló ipari beruházásokat meg kíván akadályozni. Teszi ezt úgy párttársával Szabó Bencével, hogy önkormányzati képviselőként felesküdtek a debreceniek szolgálatára, most mégis a polgárok ügyintézését, a polgármesteri hivatal működését akadályozzák erőszakos módon fellépve a város polgáraival és a hivatal munkatársaival szemben!

A Momentum képviselői erőszakos cselekedetükkel alkalmatlanná és méltatlanná váltak Debrecen polgárainak képviseletére! A közleményben felszólítják a Momentumot, hogy erőszakos képviselői kérjenek bocsánatot a debreceni polgároktól és távozzanak a közéletből!

Az üzemek szigorú kontroll mellett működnek

A Momentum mai hatásvadász sajtótájékoztatójával valótlan képet fest a debreceni ipari beruházásokról. Egyetlen ipari üzem sem lesz Debrecenben környezetszennyező. Mind a városvezetés, mind pedig a hatóságok biztosítani tudják, hogy az idetelepült üzemek a vonatkozó szabályok betartása mellett működjenek és semmilyen hátrányt ne jelentsenek az itt élők számára. A kormányzati és városi támogatással létrejövő monitoring rendszer, a hatóságok szigorú kontrollja biztosítani tudja ennek a megvalósulását - írták.

A Momentum ugyan népszavazást követel az ügyben, de ne felejtsük el azt sem, hogy a 2022 novemberében a Helyi Választási Iroda által jóváhagyott, az akkumulátor gyártást érintő népszavazási kérdésben a Momentum egyetlen egy darab aláírást sem gyűjtött, bár erre minden lehetősége meg lett volna! Akkor még biztos nem érkeztek meg a kampányhoz szükséges $$mikroadományok$$

A frakció kifejtette, számunkra a debreceniek a legfontosabbak, figyelemmel kísérjik az általuk megfogalmazott észrevételeket, ennek megfelelően úgy fejlesztik a várost, hogy azokra minden körülmények között megtalálják a megfelelő megoldásokat úgy, hogy a fejlődés környezettudatos módon az emberek egészségét és Debrecen védelmét egyaránt biztosítsák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában