A polgármester válaszol

2023.07.16. 18:37

Fűtési szezon: tízmilliókat spórolt Létavértes

Folytatják a középületek korszerűsítését, a jövőben pedig naperőművek is épülhetnek a településen.

BDR Média

Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere

Forrás: Napló-archív

A közintézmények fűtése és energiaellátása tekintetében igencsak kedvező helyzetbe van Létavértes – mutatja ezt, hogy a télen egyetlen intézményt sem kellett bezárniuk, és csupán ésszerű takarékoskodást vezettek be. A jövő pedig még inkább bizalomkeltő. Ez a rövid summázata Menyhárt Károly polgármester Cívishír kérdésére adott válaszának. Ennél azonban árnyaltabb a kép, főleg annak tükrében, hogy amikor az energiaárak drasztikus emelése még gondolati szinten sem vetődött fel, Hajdú-Biharban az elsők között termálvizes fűtésre állt át Létavértes 12 közintézménye.

Közben elvégezték több épület energetikai korszerűsítését is, sőt néhányra már napelemek is kerültek. Ebben az állapotban érte a város önkormányzatát a múlt évi drasztikus földgáz- és villanyáramdíj-emelés.

Tizenkét intézményünkben fűtésre alig-alig kellett gázt használni a télen, a nagyobb épületekben be sem kapcsoltuk a gázkazánokat, a meleg víz előállítására is csak időnként. Így több tízmillió forintot tudtunk megtakarítani, és az a következő telekre is vonatkozik.

Mi több, folytatjuk a középületeink korszerűsítését és többnek a tetejére napkollektorokat is felszerelünk. Ezzel további energiaköltségeket takaríthatunk majd meg. Majd ezeknek a beruházásoknak a lezárultával lehet energiamegtakarításról szóló egyenleget vonnunk – mondta a polgármester. Menyhárt Károly előrevetítette: ahhoz, hogy a termálvizes fűtésre további intézményeket kapcsoljanak rá, csupán egy-két fokos hőveszteséggel járó csővezetékeket kell építeni, továbbá az intézmények hőközpontjában olyan meleg vizes rendszerre kell átállniuk, amelyekben a magas sótartalmú víz nem károsítja a kazánokat.

– Az elektromos áram okozott némi nehézséget, mégpedig az uszoda és a tornacsarnok folyamatos működtetése miatt. Egyiket sem zártuk be, ésszerű takarékossági intézkedések bevezetése mellett folyamatosan működtek. Az uszodánál ugyan rezgett a léc, de mivel a debreceni uszodák bezártak, ezért a vízilabdázók és az úszók Létavértesre jöttek edzeni, ezért úgy döntöttünk, működtetjük a létesítményt – folytatta Menyhárt Károly, aki az elektromos áram költsége csökkentésének tervezett lehetőségéről is beszélt:

európai uniós pályázati rendszerben lehetőségük lesz támogatást nyerni három kis naperőmű létesítésére. Ez a projekt még előkészítés alatt van jelenleg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában