Rákérdeztünk az okokra

2023.07.05. 17:00

Balmazújváros nem csatlakozott a békepárti határozathoz

Hiába kerestük Hegedüs Pétert, Balmazújváros polgármesterét azzal kapcsolatban, hogy miért nem csatlakoztak, nem válaszolt.

Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere

Forrás: Napló-archív

Fotó: KISS ANNAMARIE

Még március végén fogadta el az Országgyűlés azt a békepárti határozati javaslatot, amelyet az orosz–ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán nyújtottak be a Fidesz és a KDNP képviselői. A határozattal – amelyet 130 igennel és 24 nemmel szavaztak meg a képviselők – az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, és rögzíti: azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjen fel, és kerülje azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak. 

Több mint 1500 önkormányzat csatlakozott júniusra 

Június elején tartott sajtótájékoztatóján Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere elmondta: április végén küldte el a parlamenti határozatot minden magyarországi polgármesternek, arra kérve őket, terjesszék a közgyűlés, illetve képviselőtestület elé, tűzzék napirendre és fogadják el, ezzel is erősítve Magyarország békepárti álláspontját. Az azután eltelt két hónap alatt mintegy 1500 önkormányzat fogadott el határozatot a támogatásáról. 

– Mondjunk határozott nemet a háborúra, szorgalmazzunk mi is a mielőbbi békét, hiszen ez minden magyar település érdeke, csak ezzel garantálható a biztonságos, nyugodt élet, a települések további fejlődése – idézi tudósításában az MTI. Az MJVSZ elnöke akkor hozzátette: az látható, hogy a baloldal a háború pártján áll, ez alól a baloldali vezetésű önkormányzatok jelentős része sem kivétel. Úgy fogalmazott: a kormánypárti többségű Kaposvár közgyűlésének baloldali képviselői is nemet mondtak a békére, és a háború mellett foglaltak állást. – Számos baloldali önkormányzatnak nem sikerült a pártérdekek fölé kerekedni, üdítő kivétel Salgótarján, ahol elfogadták a támogató határozatot - jegyezte meg. 

A Hajdú-Bihar vármegyei önkormányzatok is csatlakoztak 

Többek között Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése június 22-i ülésén, Hajdúböszörmény önkormányzata pedig májusban, rendkívüli ülésen döntött az Országgyűlés békepárti határozata mellett.  Május 18-i ülésén Berettyóújfalu képviselő-testülete 7 igen, 0 nem és 0 tartózkodás mellett támogatta a kapcsolódó határozatot. Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának közgyűlése pedig június 30-i ülésén támogatta határozatával az MJVSZ elnökének kezdeményezését, s foglalt állást az Országgyűlés határozata, egyben a béke mellett.  

Információink szerint Balmazújváros képviselő-testülete még nem tűzte ülésének napirendjére az MJVSZ elnöke által javasoltakat. Kérdéseinket írásban tettük fel, illetve telefonon is próbáltuk elérni a város ellenzéki támogatású független polgármesterét, Hegedüs Pétert. A város honlapján közzétettek szerint egyébként július 4-én pont ülésezett a város képviselő-testülete, az előterjesztések között azonban nem szerepelt a békepárti határozathoz kapcsolódó tétel. 

Hegedüs Pétert az alábbi kérdésekkel kerestük, melyekre cikkünk megjelenésééig nem érkezett válasz: 

  • Tervezi-e a képviselő-testület tárgyalni az Országgyűlés békepárti határozatához való csatlakozást? Amennyiben nem, annak mi az indoka? 
  • Mi a véleménye arról, hogy az ellenzéki képviselők – köztük a Momentum, Párbeszéd, Mi Hazánk képviselői – nemmel szavaztak, míg a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció képviselői egyik gombot sem nyomták meg a szavazás során? 
  • Mi a véleménye arról, hogy az ellenzéki politikusok a fegyverszállításokat preferálják? Egyetért velük? Balmazújváros is a háború pártján áll? 

A feltett kérdéseinkre továbbra is várjuk Hegedüs Péter válaszát.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában