Békepárti határozat

2023.04.01. 13:16

A végleges béke mindannyiunk érdeke – debreceni képviselők a békepárti határozatról

Pósán László: a legalapvetőbb jog az élethez való jog, ezért indítványozza Magyarország a tűzszünetet.

Kósa Lajos, illetve Pósán László országgyűlési képviselők tartottak sajtótájékoztatót Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

Az Ukrajnában zajló háborúval Magyarország és az Európai Unió is csak veszít, ezért a mihamarabbi tűzszünetet és végleges béke mindannyiunk érdeke – erről Kósa Lajos, illetve Pósán László országgyűlési képviselők beszéltek szombaton a debreceni Fidesz-irodában. A tájékoztatójuk aktualitását egy pénteki döntés adta: az Országgyűlés elfogadta a békepárti határozatot, amelyet a Fidesz és a KDNP képviselői nyújtottak be az orosz–ukrán háború egyéves évfordulója alkalmából. 

A 130 igen szavazattal támogatott állásfoglalásban elvárják a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel. 

– A voksolás nyilvánvalóvá tette a hazai politikai élet résztvevőinek álláspontját a háború kapcsán – hangsúlyozta Pósán László. Elhangzott, huszonnégyen nemmel szavaztak, míg néhányan nem nyomtak gombot. A képviselő szerint ez utóbbi nem vall bátorságra, valamint arra utal, hogy nem állnak ki egyértelműen a béke mellett. Úgy fogalmazott, mindazok a pártokhoz köthető emberek, akik nem voltak jelen pénteken a parlamentben, sorsközösséget vállaltak a nemmel szavazókkal. Hozzátette: a legalapvetőbb jog az élethez való jog, aminek a védelmétől előbbre való okok nincsenek, ezért indítványozza Magyarország a tűzszünetet. Visszásnak ítélte azt is, hogy a magukat zöldként hirdető politikai közösségek nem támogatták nyíltan ezt a határozatot, ami a háború okozta visszafordíthatatlan – természeti – katasztrófát is igyekszik megakadályozni.

Pósán László szerint voksolás nyilvánvalóvá tette a hazai politikai élet résztvevőinek álláspontját a háború kapcsán
Pósán László szerint voksolás nyilvánvalóvá tette a hazai politikai élet résztvevőinek álláspontját a háború kapcsán
Forrás: Kiss Annamarie

Alapvető vezérelv a józan ész

Kósa Lajos kijelentette: – Ebben a háborúban Oroszország az agresszív fél, mert megtámadta Ukrajnát. Minden országot megillet a területi integritás, önállóság, ezért elítéljük, hogy Oroszország bármit háborúval kíván elintézni. Ebben a konfliktusban is a magyarok érdekeit tartjuk szem előtt elsősorban. A második alapvető vezérelv pedig a józan ész – mondta, majd két példával érzékeltette, hogy a tények észlelése nem jelenti automatikusan azt, hogy a háborús felek valamelyikével is egyetértünk feltétel nélkül.

Az országgyűlési képviselő hangoztatta, ez a háború biztosan nem szolgálja a magyarok semmilyen érdekét, sőt a tágabban vett politikai közösségünkét, az Európai Unióét sem. 

Az egyik legnagyobb vesztes Ukrajnán kívül épp az EU, amit a versenyképesség-csökkenés, a szankciók okozta gazdasági nehézségek mutatnak meg a leginkább

– fejtette ki. Említést tett a NATO-ról is, melynek erejét főként az Amerikai Egyesült Államok (USA) adja. Az USA a hetvenes évek óta igyekszik megakadályozni a legnagyobb ellenfeleként emlegetett Kína stratégiai összefogását a másik atomnagyhatalommal, Oroszországgal. A mostani háború pedig épp ezt a közeledést eredményezi.

Kósa Lajos hangoztatta, ez a háború biztosan nem szolgálja a magyarok semmilyen érdekét
Kósa Lajos hangoztatta, ez a háború biztosan nem szolgálja a magyarok semmilyen érdekét
Forrás: Kiss Annamarie

Demográfiai összeomlás egy emberöltő alatt

Szólt az Ukrajnában élő magyar kisebbségekről, akiknek a boldogulása szintén fontos Magyarország számára, ám az orosz–ukrán konfliktus nagyon nehéz helyzetbe hozta honfitársainkat. Mint mondta, a háború magával rántja a magyar kisebbséget is. Ezt a zuhanórepülést meg kell állítani. Ukrajna a megalakulásakor 52 milliós lélekszámmal bírt, most különböző becslések szerint nem lakik 25 millió ember abban az országban. Egy emberöltő alatt felére csökkent a népességszám. A demográfiai összeomlás még nem önmagában a háborús veszteség, hanem az ott végbemenő politikai folyamat betetőzése. 

Magyarország modern kori történelmének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtjuk az idemenekülő, immár több mint egymillió embernek, ez becsület dolga. Ehhez az Európai Unió semmilyen támogatást nem ad. Az ukrán gazdaság a háború óta 35-50 százalékot esett vissza, méghozzá úgy, hogy a GDP-t előállító ipar nem csupán leállt, hanem a bombázások, lövések nyomán megsemmisült

 – részletezte.

Kósa Lajos azzal zárta tájékoztatóját, hogy az egész állam újraszervezése nem képzelhető el háborús viszonyok között. Ezért nem képviselhetünk más álláspontot, mint hogy legyen béke, ami a tűzszünettel kezdődik, aztán lehet a hosszabb távú megoldásra koncentrálni. 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában