Vármegyei közgyűlés

2023.06.30. 12:27

Debrecen gazdasági fejlődése jó hatással van a szakképzés minőségére

Az egészségügyet és a szakképzést érintő beszámolókról is tárgyalt a vármegyei közgyűlés.

Ülésezett a vármegyei képviselő-testület

Forrás: Czinege Melinda

A vármegye szakképzési helyzetéről, az egészségügy tavalyi évi adatairól és több pályázatban való részvételről is tárgyalt pénteki ülésén a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés. Összesen tíz előterjesztést fogadtak el a képviselők.

Bálint Bálint László vármegyei tisztifőorvos tájékoztatta a közgyűlés tagjait – a 2022-es esztendő adatai alapján – a vármegye lakosságának egészségi állapotáról, az egészségromlást előidéző okokról, a szükséges tennivalókról. 

Megállapítható, hogy Hajdú-Bihar vármegyében, az ország többi vármegyéjéhez hasonlóan, 2022-ben közegészségügyi szempontból két fő meghatározó esemény emelhető ki: a COVID-19 világjárvány lecsengése – mely nagyrészt a védőoltások általános elterjedésének köszönhető –, valamint az Ukrajna területén zajló háború okozta humanitárius menekültválság

 – emelte ki a vármegyei tisztifőorvos. 

Debrecen Bálint Bálint László haon
Bálint Bálint László vármegyei tisztifőorvos a közgyűlés előtt
Forrás: Czinege Melinda

Beszámolójából egyebek mellett kiderült: a koronavírus-járvány rámutatott arra, hogy elengedhetetlen a hazai egészségügyi rendszer átalakítása ahhoz, hogy megfeleljen a XXI. század kihívásainak. A világjárvány időszakában az egészségügyi szektorban dolgozók bérrendezése megkezdődött, valamint megindult egy olyan átfogó szakmai egységesítés, mely vármegyei szintű koordinációt is igényel. A tavalyi év lehetőséget teremtett az egészségügyi rendszer pandémiás időszakot követő működésének, valamint a kormányzat által tervezett változások kiindulópontjának meghatározásához, melyek alapját jelentik az idén elindult egészségügyi rendszer átfogó átalakításának.

A beszámolót követően Bálint Bálint László kérdésre elmondta: a pandémiát követően általánossá vált, hogy a háziorvosok telefonon keresztül rendelnek, azonban a törvényi rendelkezések egyértelműen fogalmaznak a személyes betegellátásról. A vármegyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya kéri a lakosokat, ha ilyet tapasztalnak, jelezzék azt a kormányhivatal felé.

Duális képzések

– A tapasztalataink azt mutatják, hogy a vállalkozások azért keresik a duális képzési lehetőségeket, mert megfelelő munkaerő-utánpótlást látnak bennük – mondta Papp Gábor, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum kancellárja. Duális partnerként a centrumnak és iskoláinak rendkívül sok, közel 280 céggel van kapcsolata. Az együttműködések révén a képzési kínálat kialakításánál és a műhelyek fejlesztésénél is figyelembe veszik a cégek által támasztott követelményeket, illetve egyes speciális tantárgyak oktatására a versenyszférából hívnak meg tanárokat szakmai órák megtartására. 

Beszámolójában egyebek mellett hangsúlyozta, a képzés során kiemelt szerepet szánnak a digitális kompetenciák fejlesztésére; az Erasmus+ programban az előző tanév során 125, a következőben pedig 375 diák folytat majd külföldön tanulmányokat. Intézményeikben a szakos ellátottság 100 százalékos, valamennyi iskolában a megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező oktatók végzik a nevelési-oktatási feladatok ellátását.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, rendkívül szerencsés helyzetben vannak, hiszen olyan térségben szervezhetik meg a szakképzést, ahol tudnak jövőképet mutatni a diákoknak. 

Debrecen dinamikusan fejlődik, újabb és újabb cégek biztosítanak munkalehetőségeket. A vállalkozói partnereink pedig jelentős szerepet vállalnak az oktatóink továbbképzésében. A BMW szakemberekkel kapcsolatos elvárása igen magas, de mi ennek meg tudtunk felelni: egy háromlépcsős felvételi eljárásban kiválasztott 100 diákunk kezdi meg szeptembertől duális képzését a német óriáscég debreceni központjában

 – emelte ki. Tóth József (DK) a szakképzési centrumok beszámolóját követően rámutatott: a berettyóújfalui központtól való távolság nehezíti a polgári szakképzési intézmény működését. Javaslata, hogy a döntéshozók fontolják meg egy harmadik, a tisza-menti és hajdúsági településeket összefogó szakképzési centrum létrehozását.

Debrecen Pajna Zoltán haon
Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke (előtérben)
Forrás: Czinege Melinda

Átadják a tanulmányokat

Az ülés további részében a közgyűlés tagjai elfogadták a vármegyei Leader akciócsoportok beszámolóját, továbbá hozzájárulásukat adtak a Hajdúböszörmény-Debrecen (Józsa) között húzódó, térségi jelentőségű kerékpárút engedélyes terve kapcsán ingyenes felhasználási jog biztosításához az érintett települési önkormányzatok részére. 

Szintén hozzájárultak ahhoz, hogy a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata által elkészíttetett, az M35-ös autópálya és a 35-ös számú főút közötti útkapcsolatot biztosító út nyomvonalára, valamint a „nyugati körgyűrű” nyomvonalára vonatkozó környezeti hatástanulmányokat átadják Debrecen önkormányzatának. 

Mindezek mellett jóváhagyták a vármegyei önkormányzat részvételét két Interreg Central Europe transznacionális pályázatban, valamint két Interreg Europe internacionális pályázatban, valamint a Megyei Jogú Városok Szövetsége kezdeményezésének támogatásával a vármegyei önkormányzat is csatlakozott az Országgyűlés békepárti határozatához.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában