Városfejlesztés

2023.05.12. 13:25

Lakossági kezdeményezésre újabb kertvárosi utak újulnak majd meg Debrecenben

A kertségi fejlesztési program keretében idén huszonöt utca felújításának tervezését indítja el az önkormányzat.

Forrás: Czinege Melinda

A kertségi fejlesztési program keretében újabb, szilárd burkolattal még nem rendelkező utcák felújításának megtervezését indítja el Debrecen önkormányzata. 

Idén 25 ilyen utcát érintően kezdődik meg az előkészítési folyamat, várhatóan jövő év első negyedévében már tervekkel és a szükséges engedélyekkel rendelkezik majd a város. 

A részletekről Papp Viktor, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője és Kovács István önkormányzati képviselő tájékoztatott péntek délelőtt a Csuka és Szép utcák kereszteződésében.

A kertségi fejlesztési program keretében elindítjuk a lakossági kezdeményezésű útépítések megelőző-előkészítő tevékenységeit. Az idei évben megközelítőleg bruttó 86 millió forint értékben fogunk olyan előkészítő munkálatokat végezni, amelyek a szilárd burkolattal nem rendelkező utak csapadékvíz-elvezetésének, illetőleg szilárd burkolattal való ellátásának biztosításához szükségesek

  – mondta Papp Viktor. Hangsúlyozta, a város a költségvetésében évről évre egyre nagyobb fókuszt helyez a közlekedés fejlesztésére annak érdekében, hogy mind a gyalogos-, mind pedig a gépjárműforgalom biztonságát javítsa. – Debrecen kertvárosi részei az elmúlt évek családpolitikai támogatásainak köszönhetően dinamikus fejlődésnek indultak. Számtalan olyan városrészt találni Debrecenben, ahol az utóbbi 3-4 év alatt teljesen új utcák jöttek létre, épültek be – mutatott rá.

Kovács István és Papp Viktor a pénteki sajtótájékoztatón
Kovács István (b) és Papp Viktor a pénteki sajtótájékoztatón
Forrás: Czinege Melinda

A lakosság együttműködését kérik

Az tervezésbe bevont utcák szinte valamennyi városrészt érintik, ahol nincs még minden utcán szilárd burkolat. A közbeszerzést május végén írták ki a tervezésekre, s várhatóan augusztusban kötnek majd szerződést a szakemberekkel. 

Szeretnénk a lakosság konstruktív együttműködését kérni arra vonatkozóan, hogy olyan utcákban, ahol a közterület egy része magántulajdonban van, ott térítésmentesen adják át ezeket a területeket az önkormányzatnak, ugyanis a hatóságok a szükséges engedélyeket csak abban az esetben adják ki, ha a felújításra szánt út az önkormányzat tulajdonában áll

 – emelte ki Papp Viktor. A huszonöt utca teljes hossza 7 és fél kilométer. Az előzetes becslések szerint körülbelül 2 milliárd forintba kerülhet majd a kivitelezés.

Debrecen Biharikert útépítés
Forrás: Czinege Melinda

– A lakossági fogadóórák döntő többségében olyan megkeresések érkeznek hozzám, hogy építsünk utat ott, ahol jelenleg még nincs. Most is egy olyan utcánál vagyunk, ahol ez az a helyzet áll fenn, holott az összes környezőben már korábban megépültek az aszfaltutak – mondta Kovács István. 

Az idei év tervezéseibe a Dolmány, Fekete István, Tőr, Dézsa, Hordó, Dessewffy, Kárókatona, Seregély utcákat, a Bádogos utcát és a Bádogos közt, továbbá az Északi sor, Vashámor, Mogyoró, Tubarózsa (I. ütem), Árnyas, Platán, Jósa Miklós, Molnár, Csuka, Keresztesi, Varsa utcákat és a Derekassy, Bíbor, Halastó, Kartács, Göncölszekér, Kastélykert utcákat vonják be. Ugyanezen programban lesz az Újkert és Fáy utcák összekötésének és parkoló kialakításának a tervezése is.

 – A tervező feladata lesz az út, a közművek szükséges kiváltása és a csapadékvíz-elvezetés megtervezése. Nyilván ezeknek megfelelő idő kell, de úgy gondoljuk, a jövő év tavaszán már a kivitelezések közbeszerzését indíthatjuk majd el – tette hozzá.

Bekecs Sándor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában