Portré

2023.05.31. 07:00

Hatvan éve a turisták szolgálatában áll Debrecen ikonikus idegenvezetője, Tóth Pál

Az idegenvezetés mellett előadásokat tart és több könyvet is szerzőként magának tudhat.

Tóth Pál szerkesztőségünkben beszélt a pályájáról

Forrás: Czinege Melinda

Hatvanegyedik éve határon innen és túl mutatja be a városok értékeit, érdekességeit Tóth Pál idegenvezető. Az idén májusban nyolcvanadik születésnapját ünneplő Tóth Pál, már gyerekként is szorgalmas és jó tanuló volt. – Hajdúdorogon láttam meg a napvilágot, a szüleim világéletükben mezőgazdasággal foglalkoztak. 

A nagyapámmal – aki szintén parasztember volt – sok időt töltöttem, s ő volt az, aki harmadikos koromban elküldött a könyvtárba, hogy kölcsönözzek ki neki és magamnak is egy könyvet. Ettől fogva nem volt megállás, rengeteget olvastam és olvasok, mind a mai napig

 – idézte fel az emlékeit.

Véletlenül lett idegenvezető

A középiskola befejezését követően külkereskedelemmel akart foglalkozni, de mivel szerette az orosz nyelvet, a Debreceni Egyetem orosz-történelem szakára is jelentkezett. – Akkoriban még csak egy helyre lehetett jelentkezni, de én kijátszva a rendszert, egyik papíromat a kollégiumból, a másikat a szülői házból postáztam. Pechemre a két felvételi egy időpontban volt, s bár kérvényeztem, hogy a külkereskedelemre más időpontban szóbelizzek, elutasítottak. Azt gondoltam, nem baj, maradok akkor egy évet a Debreceni Egyetemen, s majd a következő esztendőben megpróbálom ismét – fogalmazott.

Az élet azonban felülírta Tóth Pál terveit, elsős egyetemistaként ugyanis megkérte egy barátja bátyját, hogy segítsen neki valamilyen munkát találni, ami az orosz nyelvvel kapcsolatos. – Nem sokkal később üzent is, hogy ebből a fiúból bizony idegenvezető lesz! El sem tudtam képzelni, hogy belőlem az legyen, hiszen ehhez a szakmához a hatalmas tudás mellett elképesztő határozottság szükséges, én pedig mindig is egy visszahúzódó személyiség voltam. Mindenesetre elvégeztem az egy éves tanfolyamot, s mivel akkoriban őrült nagy volt a szovjet turizmus, a záróvizsga után egy nappal bele is dobtak a mélyvízbe: egy orosz csoportot kellett idegenvezetnem. 

Felkészült voltam, de először életemben idegen nyelven 40 ember előtt kellett beszélnem, s hát nagyon izgultam. Miután végeztem a csoporttal, vissza is mentem a hivatalba, hogy felmondjak, de épp zárva volt. Ezt követően egymást követték a turisták, s már csak azon kaptam magam, hogy 30 nap alatt 50 csoportot vezettem körbe a városban. Ekkora megszereztem a rutint, s elkezdetem élvezni az idegenvezetést – mesélte.

Debrecen Tóth Pál haon
Népszerűek az idegenvezető előadásai is
Forrás: Napló-Archív

Barátságok

Tóth Pál az elmúlt 60 évben számtalan nép csoportjait kalauzolta végig kis hazánkban (és azon túl). 

Kérdésünkre elmondta, hogy bár az oroszok nem tudtak túl sokat Magyarországról, mindig kíváncsian figyeltek, míg a lettek, litvánok és észtek – bár több ismeretük volt hazánkról –, kevésbé voltak érdeklődőek. 

– Volt egyszer egy örmény csoportom, s – a szokásos módon – a Déri Múzeumban voltunk, amikor két délceg férfi megfogott a könyökömnél fogva, felemeltek, s úgy vittek, miközben azt mondták: „siessünk, inkább szép lányokat mutass, meg olyan helyet, ahol finom bort lehet inni” – elevenítette fel nevetve Tóth Pál.

A legfontosabb idegenvezetéssel kapcsolatos emlékei mégis kevésbé élményekhez, mintsem emberekhez kötődnek. 

 Volt egy orosz csoportom, mely vezetőjének elmeséltem, hogy hamarosan megyek ki nyelvgyakorlatra. Megadta a nevét és a telefonszámát, hogy látogassam meg, ha kint vagyok. Így kezdődött a mi 25 éves barátságunk. Szintén az idegenvezetésnek köszönhetek egy francia barátot, aki Gérard Philipe francia színész titkárnője volt.

 A francia nemzeti színház csoportja mint turista jött Magyarországra, s miután a városnézés befejeződött, elvittem őket Kerékgyártó Sándor híres mézeskalácsos műhelyébe, ekkortól datálódott a titkárnővel való ismeretségem.

Még legalább 20 évig dolgozni szeretne

Tóth Pál az idegenvezetés mellett ma már ingyenes előadásokat tart, s a nevéhez köthető több könyv is, többek között az, amelyik Debrecen összes utcáját tartalmazza. 

Munkája legnagyobb elismerése az volt, amikor 1998-ban a Gazdasági Minisztérium a „Pro-turismo” országos díjjal tüntette ki. 54 éve él boldog házasságban, két gyermeke van, s bár szerette volna, ha fiai a nyomdokaiba lépnek, ők más utat választottak.

 – Még az unokámban reménykedtem, de úgy néz ki, belőle inkább remek sportoló lesz – árulta el Tóth Pál. – Én legalább 10-20 évig szeretnék még előadásokat tartani. Egyáltalán nem bánt, hogy betöltöttem a nyolcvanat, jól elvagyok a korommal. A szellemi frissességem karban tart. Az utóbbi két évtizedet rendkívül nyugodtan élem. Úgy érzem, pozitív volt ez a hatvan év, minden szempontból – összegzett.

PTZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában