haon.hu video

2023.02.03. 15:47

Száz gyerek keze alatt összeállt a kép: legóból rakták ki a Déri Múzeumot – fotókkal, videóval

Az ember nélkül egy halom műanyagkocka, az érintéstől varázslatos alkotás lehet a Lego.

Forrás: Czinege Melinda

A harminckétezer, borsószemnél alig nagyobb, műanyag kocka pénteken reggel még színek szerint szelektált LEGO-termék volt csupán. A Déri Múzeumban száz gyerek adta hozzá kitartását, kreativitását, örömét, amitől délutánra a debreceni múzeum gyönyörű neobarokk épületének másfél méterszer másfél méteres táblaképévé váltak a játék építőelemek. A közösségi legókalandban a Szoboszlói Úti Általános Iskola diákjai vesznek részt a nyíregyházi tekerd! csoport irányításával és szakmai segítségével pénteken, szombaton pedig minden látogató számára megnyílik a lehetőség az építésre. Február 4-én a múzeum egyiptomi gyűjteményének „ékkövei” közül az egyik szarkofág készül majd el.

Legóból rakták ki a Déri Múzeum táblaképét Debrecenben
Forrás: Czinege Melinda

A programhoz az intézménnyel már korábban együttműködő LEGO Manufacturing Kft. biztosította az alapanyagot.

Chresten Bruun gyárigazgató az eseményen szólt arról, hogy a világhírű játék ötlete egy csődbe ment asztalosműhelyben született maradékfaanyagokból. Jens Nygaard Knudsen asztalosmester, kezdeteben saját gyerekeinek készített, gurulós kacsáiban és a mai termékekben közös a minőség. Hangsúlyozta, a legó használatának csak az emberi kreativitás szab határt, majd háromezer nyíregyházi kollégája nevében jó szórakozást kívánt a jelenlévőknek.

A tekerd! csoportot vezető Hudák Zsolt tanár a 2014-ben létrejött, harmincnégy tagú csoportról beszélt, melyben a hátrányos fiatalok új célokat, közösségi megtartó erőt kapnak. A csapat saját projektjeit – művészi portrékat, Marvel-képregényhősöket, vagy Edwin „Buzz” Aldrin űrhajós Holdon hagyott lábnyomát – valósítja meg legókockák felhasználásával a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Technikum és Kollégiumban. A városukban működő gyár Helyi Közösségi Szerepvállalás programjában kapják a szükséges elemeket. Számos népszerű hazai rendezvényen, rangos helyszínen és külföldön is megmutathatták már műveiket, tavaly volt alkalmuk a NASA-val is együtt dolgozni.

A pénteki eseményen megjelenteket köszöntötte még Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselő, a Debreceni Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője, dr. Vántus András Istvánné, a Debreceni Tankerületi Igazgatóság szakmai vezetője, Pakurár Ágnes, a Szoboszlói Úti Általános Iskola intézményvezetője és dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója. Szombaton várják a nagyközönséget is a közösségi építésre.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában