Az idegenforgalom számokban

2023.01.10. 07:00

Így teljesített valójában a debreceni turizmus 2022-ben

A forgalmat tekintve 59 százalékkal több volt a külföldi vendégek száma tavaly a 2021. évihez képest.

Forrás: Napló-archív

Tovább folytatódtak Debrecenben 2022-ben a turizmushoz kapcsolódó fejlesztések, elkészült a Sziget-kék tematikus játszópark, és megnyitott a város új színháza, a Csokonai Fórum is, emellett sok programmal várta a város a látogatókat egész évben.

Debrecen turizmusa gyakorlatilag több lábon áll: a rendezvényturizmus mellett a wellness, sport, és a vallási turizmus is kiemelkedő a városban, de jelentős szerepe van az üzleti utazási ágazatnak is, valamint kedvelt city break helyszín is vagyunk – közölte a Haon érdeklődésére a VisitDebrecen. A város egész évben kínál programokat, amely csökkenti a szezonalitást, kiegyenlített vendégforgalmat biztosít, s hozzájárul Debrecen turizmusának bővüléséhez. A belföldi vendégforgalmunk stabil, a külföldiek is egyre többen fedezik fel a város sokszínű kínálatát, s a városban működő hazai és nemzetközi cégeknek köszönhetően erős korporét vendégkör van jelen helyi szálláshelyeken. A város népszerű a kisgyermekes családok, és fiatal párok körében.

Mint megtudtuk, 2022 januárja és októbere között az előző év azonos időszakához képest 42 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Debrecenben, s a számokat látva kijelenthetjük, hogy 2022-ben gyakorlatilag elérjük a 2019-es, félmilliós számot, sőt, meg is haladjuk azt. Az utazási szokásokban, főként az utolsó negyedévben az tapasztalható, hogy a családok egy része átütemezte az utazásait. Utazási döntéseikben szerepe volt az üzemanyagárstopnak, annak, hogy ár-érték arányban milyen szolgáltatásokat kaphatnak még 2022-ben a pénzükért. Hiszen nem tudni, hogy milyen változásokat hoz a 2023-as év, amely egyfajta „carpe diem” utazási kedvet is eredményezett 2022-ben, s jelentősen megugrott a vendégek száma a szálláshelyeken.

Hatpontos intézkedéscsomag

A VisitDebrecen közölte, hogy az elmúlt évek és az előttünk álló időszak komoly kihívásokat tartogat a turizmus-vendéglátás ágazat szereplőinek. A folyamatos újratervezés időszakát éljük, s a munkaerőhiány is egyre nagyobb gondot okoz. A szakma pozitívan fogadta a kormány szektort segítő hatpontos intézkedéscsomagját, melyet újabb támogatás követett a napokban, amely a szálláshely-szolgáltatóknak és vendéglátó-üzemeltetőknek nyújt segítséget az energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségeik mérsékléséhez.

„Az Accorhoz tartozó Mercure Debrecen szálloda 2022 augusztusi átadása újabb fejezetet nyitott a város életben. A Hilton által készülő Hilton Garden Inn Debrecen City Center épületét a 2023 III. negyedévében vehetik majd birtokba a vendégek. A világ vezető szállodaláncának ez az első vidéki egysége Magyarországon. A városban magánberuházások keretében is zajlanak szálláshelyfejlesztések (Mester Residence Hotel, Farkas Residence, a a józsai Stay Apartman Hotel), illetve a Debreceni Egyetem négycsillagos, vagy négycsillag superior kategóriájú oktatóhotel építését tervezi a Nagyerdőbe.  A patinás Aranybika Szállót a Mathias Corvinus Collegium vásárolta meg és újítja fel, az épület a tehetséggondozási és oktatási programjaik debreceni központja lesz. Az eklektikus épületet a felújítást követően ismét szálláshelyként kívánják működtetni. A városban működő szálláshelyek egy része tervezi energetikai fejlesztések megvalósítását, egységeik felújítását, ezáltal újabb minőségi szolgáltatásokkal tudják majd fogadni a vendégeiket. Bár ország- és világszerte sok vendéglátóhely kényszerült bezárásra a világjárvány okozta forgalomkiesés miatt, Debrecenben a vendéglátás is erősödni tudott, hiszen több új étterem nyílt a városban.”

– válaszolták kérdésünkre.

Vidám pillanat a 2020-ban átadott Nagyerdei Strandon
Forrás: Napló-archív

Megtudtuk azt is, hogy a főbb küldőpiacaink nem változtak, továbbra is Románia, Németország, Szlovákia, Izrael, Ukrajna, Lengyelország és az Egyesült Királyság területéről realizáljuk a legnagyobb vendégforgalmat. A város „vizes” élményei a szabadtéri strand átadásával komplex kínálatot és élményt nyújtanak több generáció számára, ezáltal az egyik legnagyobb vonzerőt jelentik a családdal érkező látogatóknak. Debrecen kulturális és sporteseményei, valamint a gasztronómiai rendezvényeink tovább bővítik az utazók körét. A vendégek átlagosan 3 éjszakát töltenek el a városban, mely annak függvényében változik, hogy milyen céllal érkeztek hozzánk. A vendégforgalmat tekintve 59 százalékkal több volt a külföldi vendégek száma idén a 2021-es évhez képest, és a klasszikus küldőpiacaink mellett az ukrajnai beutazások száma, vendégforgalma is jelentősen emelkedett a kialakult háborús helyzet miatt.

Dinamikusan fejlődik Debrecen

A város sokszínűsége, folyamatos megújulása és dinamikus fejlődése, a színes programkínálat és a minőségi szolgáltatások tovább erősítik a város turizmusát. A turizmus ebben a nehéz időszakban sem áll le a városban: a kapcsolódó intézményeink átgondolt nyitvatartással, de továbbra is működnek, és fogadják a vendégeket.

Az eseményturizmus ugyancsak fontos szerepet tölt be a város életében. Nagyrendezvényeinket továbbra is kiemelten kezeljük, és a Campus Fesztivál 2023-as időpontja is megvan már, ami azért is fontos, mert célunk minél több fiatalt a városba vonzani. A turisztikai fejlesztések között fontos volt számunkra, hogy Debrecen családbarát „küldetését” tovább erősítsük, és ehhez kapcsolódó fejlesztéseket valósítsunk meg. Ilyen volt a nemzetközi porondon is elismert szabadtéri strand megépítése 2020-ban, vagy a debreceni születésű Szabó Magda Sziget-kék meseregénye alapján megálmodott négy évszakos tematikus park, melyet idén nyáron adtunk át. A kulturális turizmust emelheti következő szintre a szintén 2022-ben nyílt Csokonai Fórum, azaz Debrecen új színháza, melyet tökéletesen kiegészít a város első kőszínházának, a Csokonai Színháznak 2023-ra tervezett átadása – összegezte a VisitDebrecen.

A város könnyű megközelíthetősége, az autópályák, a menetrend szerinti légijáratok, a minőségi turisztikai szolgáltatások, a programkínálat mind hozzájárul a városmárka erősítéséhez, Debrecen turizmusának fenntartható növekedéséhez. Cél továbbá a debreceni nemzetközi repülőtér kétmilliós forgalmú regionális légikikötővé fejlesztése, és újabb mentrend szerinti járatok indítása, amely további desztinációk utazói számára teszi gyorsabban és könnyebben elérhetővé a várost.

Az idegenforgalmi adó mértékét nem emelik 2023-ban, ezzel is támogatva a debreceni szálláshelyeket.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában