Riport

2023.05.08. 15:19

Megkönnyebbült diákcsapat fogadott minket az Ady parkban a magyarérettségi után

Egy szaktanár és diákok is értékelték a magyar feladatsort portálunknak.

Forrás: Kiss Annamarie

Ahogy arról hétfő reggel a Haonon beszámoltunk, mielőtt a végzősök felgyűrték az ing-és blúzujjakat, hogy nekiveselkedjenek a magyar írásbeli érettséginek, ellátogattunk a Debreceni Ady Endre Gimnáziumba, hogy felmérjük a nagy megmérettetés előtt álló diákok hangulatát. Egyikük azt is megosztotta velünk, milyen módszerrel űzte el a vizsgadrukkot, és hogyan pihentette elméjét a felkészülés során. 

Három és fél óra múlva visszatértünk az Ady-parkba, ahol nyugodt diákdiskurzusok, telefonos beszámolók fül- és szemtanúi voltunk. 

A 12. B nyelvi előkészítő osztály két tanulója, Madar Krisztina és Kuszkó Dominik nyilatkozott a vizsga kapcsán. Előbbi kifejezetten kedveli ezt a tantárgyat, nem tartja nehezen tanulhatónak. A szövegértést könnyű jelzővel illette, az érvelés kapcsán úgy fogalmazott, a témáról nagyon sokat lehetett írni. A második részben a novellaelemzést választotta a Debreceni Egyetem biotechnológia szakára vágyó fiatal. Hasonló jó tapasztalatokról számolt be Dominik is, aki repülőgépmérnök szeretne lenni. Mindketten pihenéssel töltik a nap hátralévő részét, így készülnek a keddi matematika megméretésre.

érettségi, Debreceni Ady Endre Gimnázium, magyarérettségi
Forrás: Kiss Annamarie

Nem volt meglepetés

A vizsgafeladványokat dr. Módis Lászlóné, az Ady-gimnázium magyar szakos pedagógusa értékelte portálunknak. Mint mondta, a Bikavérről szóló szövegértés nem túlságosan nehéz, megoldható volt, egyértelmű kérdésekkel. A tanár nagyra értékelte, hogy bár a borászat volt a téma, irodalmi vetülete is akadt. A gyakorlati szövegalkotást életszerűnek tartotta, épp ilyenekre készültek a tanulóival. Az érettségi témája: bringázz a suliba!

A másik választható feladat kissé szokatlan kérést fogalmazott meg a fiatalokkal szemben. Ajánlólevelet kellett készíteni „Jelölt Jolánról”, ám a felkészülés során általában saját magukról írnak a tanulók.

A műértelmező szövegalkotásnál novellaelemzés és összehasonlító verselemzés között lehet dönteni. A pedagógustól tudjuk, e zutóbbi a nehezebb műfaj, nem véletlen, hogy a jövőre átalakuló magyar érettséginél a középfokból kihagyják ezt a kihívást, és csak az emelt szintnél lesz elvárás.

Lázár Ervin novellájának elemzéséhez számos szempontot kaptak a hétfőn érettségizők, így könnyedén összehozhatták a minimum 450 szót.

Kedden matematika feladatsorral folytatódik a tavaszi írásbeli középiskolai érettségi vizsga. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában