Ott voltunk az Ady-gimiben

2023.05.08. 09:18

Debrecenben is megkezdődött a magyarérettségi – négy óra van a feladatsor kitöltésére

Ditta szobájában vasárnap magyar nyelvű zene bömbölt, így készült a vizsgára.

Forrás: Kiss Annamarie

Egy, a szokottnál szorosabb szülői ölelés, keresztbefont ujjak, egy ima, egy utolsó simogatás a szerencsehozó kabalán, nagy levegő, és elindult a 2023-as érettségi írásbeli vizsgák első igazi napja: a magyar nyelv és irodalom feladatsorral.

A Debreceni Ady Endre Gimnázium előtt fél kilenckor még a zsibongásban volt érzékelhető a feszültség. Gyarmati Ditta kéttannyelvű angol tagozatos diák ugyan a reáltárgyakat, a fizikát és a matematikát kedveli leginkább, de nem látszott rajta jelentős izgalom. Mint mondta, igazán nem lehet készülni a magyar írásbelire, hiszen ismeretlen szövegeket kapnak, de sok művet elemeztek év közben, így reméli, a gyakorlat átsegíti ezen a megméretésen. Vasárnap hangos zenével űzte el az aggodalmát, és pihentette elméjét.

Mindig olyan nyelvű zenét hallgatok, amilyen nyelven vizsgázni fogok. Töriből és matekból angol nyelvű feladatlapot oldok meg, ezért ilyen zenét bömböltetek majd

– osztotta meg. Megtudtam, reggel felvette az édesanyjától, testvérétől kapott karkötőket és a nagymamája ajándékát, egy nyakláncot. Kívánom, hogy hozzanak szerencsét, majd elbúcsúztunk, mert 9 órakor kezdődik a megméretés.

A következő négy órában, ha Edward király, angol király végigléptetne fakó lován az iskola folyosóin, úgy tapasztalná, mint ahogyan azt az Arany János-versből tudjuk: „Körötte csend amerre ment, / És néma tartomány.”

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában