Összefogással

2023.04.08. 18:19

Háromezer tojás, ötszáz galamb és megannyi nyuszi ékesíti a szoboszlói Húsvéti parkot– fotókkal

Mindenkit szeretettel vár a szoboszlói Húsvéti park

Forrás: Tóth Imre

Virágvasárnap ünnepélyes keretek között nyitották meg Hajdúszoboszló Húsvéti parkját, mely idén a békét, a béke utáni vágyakozás üzenetét hordozza. Április 4., kedd óta pedig már teljes pompájában várja látogatóit a megannyi dísszel ellátott terület. Bár a hosszú hétvége első napjait a megkésett tél jellemezte, ez nem szegte kedvét a szoboszlóiaknak és az itt pihenőknek sem. Kisebb-nagyobb családokkal és fiatal párokkal is találkoztunk a tojásfák és nyuszik ideiglenes földjén. Kivétel nélkül mindenki megtalálta a szívének legkedvesebb dekorációs elemet, ahol egy-egy kép is készült emlékbe. 

A Húsvéti park ötletét Majoros Petronella alpolgármester álmodta meg évekkel ezelőtt, az idei már a harmadik alkalom, amikor ünnepi díszbe öltözik a művelődési ház mögötti terület. Az alpolgármester portálunknak elmondta, a park két részre oszlik. Az egyiken az történelmi egyházak installációi jelennek meg, a másikban világi szimbólumok találhatók. 

Az utóbbi részen több mint háromezer, a lakosság által készített dísz lóg a fákon, de találkozunk népi motívumokkal díszített óriástojással, sőt, óvodások is dekoráltak nagy tojásokat, a fűben pedig nyusziinstallációk „lapulnak” a gyerekek legnagyobb örömére.

 

A fürdővárosban igen aktívak a történelmi egyházak, akik a park kialakításából is kivették a részüket – erre Majoros Petronella különösen büszke. Megosztotta, a sziklákból készített Kálvária-dombon Galánfi András Kossuth-díjas képzőművész munkája látható, a dombhoz vezető utat megannyi virág és 50 darab, általános iskolások által készített feltámadáskert tarkítja, melyek zsendülő füvesítései az élet győzelmét hirdetik. A református egyház egy interaktív bárkainstallációt is készített, a bárkára szegekkel olyan bibliai idézetekkel ellátott galambokat helyeztek, amelyeket bárki elvihet. A bárka oldalán egy nagy olajágat is láthatunk, alatta „üres” levelek egy dobozban. Ezekre bárki írhat imádságot, kérést, gondolatot a béke jegyében.

Az olajág leveleire írt jókívánságokat, vágyakat, kéréseket a kilátogathatók felhelyezhetik az ágra, így napról napra több levél kerül arra, s az olajág kivirágzik

– szemléltette. A béke fája is eleme az egyházi parkrésznek, amelyen keresztül a békességet, a békére vágyódást hirdetik, a fán 500 fehér galamb található, melyeket 120 szoboszlói lakos készített több napon keresztül.

Majoros Petronella alpolgármester a Húsvéti park virágvasárnapi nyitásán
Forrás: Napló-archív

Az alpolgármester azt vallja, hogy a park az összetartozás élményét közvetíti, és megmutatja azt, hogy a hajdúszoboszlói lakosok mennyire nyitottak, vendégszeretők, hiszen a park nagyobbik részét közösségek, intézmények és civil szervezetek díszítették. A hagyományos népszokások is megjelennek, a város 8 óvodájából mondtak fel gyerekek locsolóverseket, ezeket délutánonként hangszórón keresztül adják le. A tavaszi szünet végéig látogatható a park, amiben az esős, havas időjárás sem tett kárt. 

Büszkék vagyunk arra, hogy nem kell őriznünk, ide mindenki csak hoz: szeretetet, békét – mondta Majoros Petronella. 

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában