Virágvasárnap

2023.04.02. 18:09

Száz galamb repült a béke jegyében a Húsvéti parkban Hajdúszoboszlón - fotókkal

A barkaszentelés után a művelődési ház mögötti parkban folytatódott a virágvasárnapi ünnepség

Forrás: Tóth Imre

Virágvasárnap a szoboszlói művelődési központ nagytermében ünnepélyes keretek között nyitották meg a város Húsvéti parkját, mely idén a békét, a béke utáni vágyakozás üzenetét hordozza.

A római katolikus egyházközség képviseletében Lipták József esperes a barkaszentelés liturgiáját végezte el. Mint mondta, azért gyűltünk össze, hogy átéljük lélekben Isten fiának húsvéti misztériumát: szenvedését, halálát és feltámadását. Arra kérte a jelenlévőket, ha máshogy nem is, de lélekben lépjenek Isten fiának nyomába.

Fekete András görögkatolikus parókus rámutatott, a barka azt jelképezi, hogy azok közé állunk be, akik áldottnak nevezik a közénk érkező Krisztust, és hozsannát kiáltanak neki. Mielőtt áldást mondott az előtte lévő ágakra, kitért arra is, hogy húsvét az értelmet adó ünnep, hiszen ha nincs húsvét, nincs karácsony sem.

Czető Norbert református lelkész a felvonultatott szimbólumvilágról beszélt: barkáról, bárkáról és bárkiről. Mint mondta, a barka a magyar néplelkünk is egy szimbóluma, felszentelve, megáldva a családi asztalokon rámutat az Isten dicsőségére. Kifejtette, a virágvasárnap Krisztus alázatának, békéjének és szeretetének a győzelme egy jelképes, próféták által megjövendölt szamárhátas bevonulásban. A színpadon egy bárka sziluettje is látható volt, amin kézzel készített galambok voltak feltűzdelve. A lelkész rámutatott, az a békesség, amit a galamb hordoz, csak Jézusban érhető el, aki szegen függött értünk, ezt jelképezik az installációra apró szegekkel felfüggesztett fehér madarak. Ezeket a galambokat – melyek egy-egy bibliai igét hordoznak – bárki hazaviheti magával. A bárki jelentőségére is kitért. 

Mint mondta, akik eljönnek a parkba, azok mind részesülnek a csodában, ami a közösséget összetartja.

A barkaszentelés után a művelődési ház mögötti parkban folytatódott a virágvasárnapi ünnepség. A Galánfi András Kossuth-díjas képzőművész által készített Kálvária-dombnál száz galambot reptettek a béke jegyében.

A Húsvéti park teljes díszítését április 4-én végzik el, a park két részre oszlik. Az egyik területen az történelmi egyházak installációi jelennek meg, a másikban világi szimbólumok találhatók. Ha eléri teljes pompáját, többek között több mint háromezer dísz lóg majd a fákon, de lesz nyuszi-installáció, a Béke fáját pedig ötszáz fehér galamb díszíti majd. 

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában