Egészséges életmód

2023.03.14. 12:24

Több szempontból is jólesik a debreceni szívnek egy kiadós séta

Tavaly húszezren csatlakoztak a Mozdulj, Debrecen! egészségmegőrző programjaihoz.

Forrás: Molnár Péter

Vidám hangulatban, zenés bemelegítéssel, tornával hangolódtak a Mozdulj, Debrecen! kedd délelőtti szívbarát sétájára érkezők a nagyerdei Ködszínház előtt. Kiss Erzsébet, a mozgalom önkéntese lelkesen ösztönözte a főként idősekből álló mozogni vágyókat. Mint megtudtuk, a keddi programra még Zsámbokról is érkezett egy csoport.

A keddi sétán részt vett Papp László polgármester, Széles Diána alpolgármester és Papp Csaba önkormányzati képviselő is, akik elismerő oklevéllel köszöntötték a Mozdulj, Debrecen! önkénteseit.

Debrecen polgármestere örömét fejezte ki a kezdeményezés sikere miatt. Mint mondta, a város a szervezésben tudott segíteni, azonban az összefogás és a folyamatos részvétel a mozgásra és az egészségükre adó debrecenieket dicséri.

A keddi programra a Haon stábja is elkísérte a csoportot, a sétán Széles Diánát kérdeztük a Mozdulj, Debrecen! elért eredményeiről:

2021. október 26-án indítottuk útjára a mozgalmat, mely ingyenes mozgáslehetőséget biztosít a debreceniek számára. Próbáltuk korcsoport és érdeklődés szerint megszervezni a programokat: míg a fiatalok a zumba és a jóga vonz, az idősebbeknek szívbarát séta keretében minden kedden és csütörtökön kettő, illetve négykilométeres túrákat szervezünk a Nagyerdőn

 – mondta az alpolgármester.

Kifejtette, a kötetlen programon nemcsak a mozgás kap hangsúlyos szerepet, hanem az idősek életében kulcsfontosságú lelki tényezők és a közösséghez tartozás öröme is teret kap. Hozzátette, a sétákat télen, nyáron, szélben, hóesésben is rendszeresen megtartják. A másfél órás program eleinte ingyenes szűrővizsgálatokkal indult, mára már előadásokat is szerveznek, ahol pszichológusok és orvosok beszélnek az egészséges életmódról és táplálkozásról, a létfontosságú szervekről és a mozgás fontosságáról. A Mozdulj, Debrecen! az alpolgármester szerint komplex szolgáltatást nyújt azok számára, akik egy kicsit is tenni akarnak saját testi, lelki egészségükért.

Széles Diánától megtudtuk, a szívbarát sétára leginkább hölgyek érkeznek, számukra idősebb korban különösen fontos a közösségi élet. A Mozdulj, Debrecen! ernyőszervezetként számos egészségmegőrző programot lefed városszerte, 2022-ben több mint húszezer embert sikerült rendszeresen megmozgatni, 106 szívbarát sétát tartottak és 1348-an vettek részt a szűrővizsgálatokon.

Humorosan megjegyezte, időnként kritika is éri a mozgalmat a séták miatt, mivel annyira megszerették az idősek a közösséget, hogy kedden és csütörtökön délelőtt nem lehet őket rábeszélni arra, hogy vigyázzanak az unokákra.

HL

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában