Egészség

2023.01.10. 15:56

Újabb ingyenes programokra hív a Mozdulj, Debrecen!

Tízből hét gyermeknél merülhet fel valamilyen mozgáshiánnyal összefüggő betegség.

Forrás: Czinege Melinda

Újabb ingyenes programokkal bővül a Mozdulj, Debrecen! kezdeményezés. Gyerekeknek, fiataloknak szóló edzéseket, gerincfejlesztő és erősítő foglalkozásokat tartanak szerdánként és péntekenként a Gondoskodó város program keretében az UNICEF szervezetének támogatásával.

Forrás: Czinege Melinda

– A Gondoskodó város programunk egyik alappillére a Mozdulj, Debrecen! kezdeményezésünk. Az országban egyedülálló módon kezdtük el korábban az iskolás gyermekeink szűrését, melynek során azt tapasztaltuk, hogy a debreceni gyerekek nagy részénél is alakultak ki mozgáshiánnyal összefüggő betegségek – mondta keddi sajtótájékoztatón Széles Diána alpolgármester. Az önkormányzat a figyelemfelhívás mellett ingyenes alkalmakkal is segíteni kíván, ezért az UNICEF támogatásával péntekenként a Pallagi úti idősek otthonának egyik helyiségében ingyenes TSMT-tornát (Tervezett SzenzoMotoros Tréning) szerveznek 2 hónapos és 8 éves kor közötti gyermekeknek napi 8 órában. A 7 és 13 éves kor közötti iskolásokat pedig a Sziget-kékben várják ugyanezen napokon délután 16 órától gerincfejlesztésre. – Várunk minden olyan gyermeket, akiknek az iskolaorvos ajánlja, javasolja ezt a tornát. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, de megkönnyíti a szervezők munkáját, ha e-mailben egy jelzést küldenek a DAEFI (Debreceni Alapellátási és Egészség- fejlesztési Intézet) – mondta az alpolgármester.

Szerdánként 17 órától pedig a Pósa utcára várják a középiskolásokat gerincerősítő tornára. A szervezők kérik, hogy matracot, váltócipőt vigyenek magukkal a gyerekek. A két új ingyenes alkalommal együtt így már elmondható, hogy Debrecen önkormányzata minden hétköznapra szolgál ingyenes egészségfejlesztő programmal lakosai számára.

Forrás: Czinege Melinda

– Egy gyönyörű városban élünk, amelynek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Egy nagyváros sajnos mozgásszegény környezetet teremt gyerekeknek, felnőtteknek. Utóbbiak számára indítottuk el a Mozdulj, Debrecen! programot, melynek keretében kedden és csütörtökön, majd hétfőnként tematikus sétákkal, gerinctornával, jógával és zumbával vártuk az érdeklődőket – fogalmazott Papp Csaba, a DAEFI igazgatója. Hozzátette: az ingyenes mozgásprogramok megtartása mellett egy olyan közösség létrehozása is céljuk, amely a jövőt támogatja.

Kiemelte, a diagnózis megtalálása mellett a város fontosnak tartja, hogy az ilyen népbetegségek, mint a mozgásszervi betegségek ellen tegyen is valamit. A szülőket arra kéri, ha a gyermekük zárójelentésében az orvos felhívja a figyelmet valamilyen mozgásszervi rendellenesség kialakulásának veszélyeire és javasolja a tornát, akkor éljenek a lehetőséggel és próbálják ki a Mozdulj, Debrecen! alkalmait.

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában