Fejlesztés

2023.02.01. 10:42

Jól halad a hajdúbagosi vízberuházás, de még messze a vége

Télen még biztosan kénytelenek hazahordani az ivóvizet a lakosok a település központjából.

Fémtálcát, betonelemeket is elhelyeztek a kényelem érdekében

Forrás: Molnár Péter

HAJDÚBAGOS. Hónapok teltek el, de még vannak is hátra a hajdúbagosi vízhálózat felújítását célzó beruházás megvalósításából. A fejlesztés tavaly nyáron még nagy port kavart a lakosság körében, hiszen mint kiderült, nem kevés megalkuvással, és nem kevés kényelmetlenséggel fog járni. Érdeklődésünkre Szabó Lukács Imre, a település polgármestere 2022 júniusa óta időről időre beszámol portálunknak a beruházás aktuális állásáról.

Idén január végén a hivatal mögötti vízszűrő berendezésnél találkoztunk vele. Elmondta, hogy a tervek szerint márciusig kitart még ez az állapot, ugyanakkor megjegyezte, hogy minden az elképzelések mentén halad. 

Lelkiismeretesen dolgoznak a kivitelezők, a vállalkozó a megfelelő módon jár el. A beruházással meg vagyok elégedve. A vízszűrő berendezéssel azért időről időre akadtak problémák, többször előfordult, hogy nem volt víz egyiknél sem. A lakosság természetesen azonnal szólt, így órákon belül találtak megoldást a szakemberek. Nagy mennyiségű vizet tárolunk egyébként a konyháinkon, így valójában az említett probléma csak a lakosságot érintette

 – részletezte. Elmondta, volt, hogy a klórmennyiséggel is akadt gond, mert a vegyszer ihatatlanná tette a vizet, de jelzésre ez is megoldódott.

Hajdúbagos Szabó Lukács ivóvíz haon
Szabó Lukács polgármester
Forrás: Molnár Péter

Sikerült megtalálni a közös hangot

Korábban tett látogatásunk alkalmával kínácsiak voltunk arra, hogy az eleinte feldúlt helyiek miként fogadták a változást. Szeptemberben hosszú sorokkal sem az idősotthon, sem az iskola udvarán elhelyezett vízvételi helyen nem találkoztunk, szinte csak véletlenszerűen botlottunk bele olyanba, aki vízvételi pontra igyekezett. Most pedig egyetlen emberrel sem futottunk össze (nyilvánvalóan munkába járó emberek a helyiek). Nem tudtunk mást tenni, a város első emberét kérdeztük meg, miként látja a helyzetet az elmúlt időszak tapasztalatával. Elmondása szerint a lakók most is kihasználják a konténeres vízvétel lehetőségét. Mivel fogyasztásra továbbra sem alkalmas a csapból folyó szűretlen, magas arzéntartalmú víz, a háztartásokban túl nagy kiadást jelentene az állandó ásványvízvásárlás.

Amikor kiderült, hogy a beruházás megkezdését követően csak konténerből vehetnek magukhoz a bagosiak ivóvizet, egyenesen falugyűlést kellett összehívni. Felháborodtak a helyiek, hiszen az első információk szerint naponta mindössze három liter ivóvíz jutott volna fejenként mindenkinek. Végül megállapodás született, ahogy akkoriban fogalmazott a polgármester: példaértékű módon. Szerinte józan kompromisszum jött létre.

Pedig akkor még nem a végleges megoldást vázolta fel, mindössze úgy tűnt, hogy az eleinte három liter húszra emelkedik, és nem egy, hanem két helyszínen lehet majd vízhez jutni. Végül vízszűrő berendezést kapott a település, ami korlátlan lehetőséget biztosít. Amikor legutóbb a településen jártunk a beruházás ügyében, láthattuk, hogy a helyiek – még ha nem is örömtől ujjongva, de – elfogadták a helyzetet. A vízszűrő berendezések azonban akkor nem működtek tökéletesen.

Szabó Lukács Imre szeptemberben az ottjártunkkor is felvette a kapcsolatot a szakemberekkel, mert a csapból a megnyomás után még több mint egy percig folyt a víz, ami miatt kisebb tócsák alakultak ki a berendezések környezetében. A telefon sikerhez vezetett, nem sokkal később már fémtálcát, valamint betonelemeket is elhelyeztek a területen a kényelem érdekében. Minket most januárban már ez a kép fogadott. Sőt, a téliesítés is feladatot jelentett, de amint láthattuk, ezt is megoldották.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában