Költségvetés

2023.02.16. 11:49

Mutatjuk, milyen fejlesztéseket tervez idén Hajdúdorog, elég hosszú a lista

Több utca felújítását elindítja idén az önkormányzat.

Bár az önkormányzat számos költsége jelentősen nőtt, így is több nagyobb beruházást el tudnak kezdeni idén

Forrás: illusztráció / Czinege Melinda

Közmeghallgatást tartott Hajdúdorog önkormányzatának képviselő-testülete február 10-én, ahol a tavalyi év értékelése mellett sor került a város idei költségvetésének ismertetésére. Horváth Zoltán polgármester a fontosabb bevételi és kiadási összegeken kívül bemutatta a tervezett beruházásokat is. 

– Az elmúlt években olyan horderejű változások történtek világszinten és szűkebb környezetünkben, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Két koronavírus-járvánnyal terhelt év után, tavaly szomszédunkban kitört a háború. Ez azonban nem csak két ország konfliktusa, közvetett hatásait a mindennapjainkban érezhetjük - utalt a rekordmagas inflációra és az egész kontinenst sújtó energiaválságra. Értékelésében bemutatta, milyen rendkívüli intézkedéseket kellett meghozniuk, de beszámolt a befejezett beruházásokról is. Mindezekről korábban a Hajdú Online-nak is nyilatkozott a városvezető.

Elmondta, a rendkívül aszályos időjárás ellenére a közfoglalkoztatási programokban előállított termékek 20 millió forint körüli árbevétele nem sokkal maradt el az azt megelőzőhöz képest. A mezőgazdasági programjuk több lábon áll. Lucernavetőmagot állítanak elő, valamint fóliasátras zöldségtermesztéssel is foglalkoznak. – Ha a csemegekukorica az átlagos termést hozta volna, akkor 30 millió forintos árbevételünk lenne. A közfoglalkoztatás hatékonyságát azonban jól mutatja, hogy az egyre csökkenő dolgozói létszám ellenére gyarapodik a program - összegezte a városvezető.  

Félmilliárddal emelkedett a működési kiadás 

– A korábbi évekhez viszonyítva nem kis fejtörést okozott, hogy ebben a nehéz helyzetben mindenki számára elfogadható költségvetést alkossunk – kezdte a város idei büdzséjének bemutatását Horváth Zoltán.

A tavalyi 2,8 milliárd forintos után idén 4,3 millió forint lesz a főösszeg. A bevételi oldalon egyebek mellett 225 millió forint iparűzési adóval számol a helyhatóság.

Működési kiadása 2,3 milliárd lesz a városnak, amely 500 millióval haladja meg az előzőt. Ezen belül az élelmezési költségek emelkedtek a legdrasztikusabban. Horváth Zoltán elmondta, ez három intézményt érint: a GAMESZ-t, a Görögh Péter Szociális Központot és a Hajdúdorogi Egyesített Napközi Otthonos Óvodákat. A kiadások a 2022-es 127 és fél millió forintról 214 millióra változtak. 

– A megtakarítási intézkedésekkel együtt is mintegy 188 millióval növekedtek a közüzemi költségeink. Azt tudni kell, hogy a háztartások számára elérhető rezsicsökkentett ár az önkormányzatok számára nem opció, mi piaci árakon szereztük be a gázt és az áramot. Nagyságrendileg hétszeres áron tudtunk a mostani időszakra például a gázt beszerezni, de volt olyan település, amelynek tizenhétszer kerül ez többe - mutatott rá a városvezető. Mindezek mellett elmondta,

a korábbi támogatási formákat továbbra is fenntartják, így többek között a Bursa Hungarica ösztöndíjprogramra 3,2 millió forintot, civilszervezetek számára elérhető pályázati alapra 1,12 milliárd forintot különítenek el. A fiatalok első lakáshoz való jutására 10 millió forintos keretösszeget állapítottak meg.

Több beruházás is elkezdődik idén 

Végül a folyamatban lévő beruházásokat mutatta be a polgármester. Kivitelezés előtt áll több külterületi dűlőút stabilizálása. Erre 300 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, amit további 15,7 millió forint önerővel egészít ki. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) 500 millió forintot fordítanak négy szociális bérlakás felújítására, egy közösségi kert kialakítására, térfigyelő kamerák beszerzésére, továbbá a Nagy Sándor, Dohánybeváltó, Agyag, Gyepszél, Újtelep utcák és a Rákóczi kert egyes szakaszainak felújítására. További 200 millióból pedig megoldják a Telek, Óvoda, Ady, Füzes, Jókai, Gyepszél utcák vízelvezetéseit, illetve rendbe rakják a Tokaji úti csatorna külterületi szakaszát. Hazai forrásból a strandfürdő előtti zöldterületet fejlesztik: játszótér, tanösvény, kerékpáros ügyességi pálya és pihenőhely is létesül mintegy 134 millió forintért.

A felsoroltak várhatóan idén már kivitelezésbe fordulnak át, ahogy a piaccsarnok modernizálásának első üteme is, amelyre 99 millió támogatást és 20 millió önerőt fordít az önkormányzat.

A TOP PLUSZ konstrukcióban pedig 404 milliót nyertek városrehabilitációra, 250 milliót útfelújításra és 118 milliót a piaccsarnok második ütemére (ez utóbbit a városvezetés megfellebbezte, hogy a kért 150 milliót kapja az önkormányzat). Benyújtás előtt vannak továbbá önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítését, valamint Hajdúdorog és Hajdúböszörmény között épülő kerékpárút kialakítását célzó pályázatok. Horváth Zoltán kiemelte: az előző önkormányzati ciklusban mintegy 1,15 milliárd forint, míg a mostaniban már 2,3 milliárd forint fejlesztési forrást kapott a város.

Bekecs Sándor  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában