Képviselő-testületi közgyűlés

2022.11.14. 15:59

Emelkedhetnek a debreceni önkormányzati bérlakásban élők kiadásai

A közös költség, a takarítás és a kertápolás díjai is a bérlőket terhelné jövőre.

Forrás: Illusztráció, Napló-archív

Várhatóan növekedhetnek az önkormányzati bérlakások bérlőinek kiadásai a következő év elejétől. A debreceni önkormányzat november 17-i közgyűlésének egyik előterjesztése szerint: jelenleg a társasházi közös költség – nem társasházban levő bérlemények esetén az ezzel egy tekintet alá eső költség – megfizetése a piaci viszonyok között elfogadott gyakorlattól eltérően nem a bérlőt terheli, hanem a bérbeadó kötelezettsége. A társasházi közgyűlések döntései alapján 10–20 százalékkal emelkedő költségek mellett nem várható el a bérbeadó helytállása ezen költségekért.

Ismét elérhető Nyugdíjasház

Az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételeit szabályozó rendeletek módosítására tett javaslat szerint, 2023. január 1-től a bérbeadó külön szolgáltatási díjként – a bérlemény bérleti szerződésben meghatározott alapterülete alapján számítva – megtéríttetné a bérlővel a társasházak esetében a közös költséget, a közös képviselet, a közös használatú helyiségek közüzemi szolgáltatási díjait, a takarítás díját, a lift fenntartásával kapcsolatos díjakat, egyéb ingatlanok esetében az ezekkel egy kategória alá eső költségeket.

Továbbá szintén külön szolgáltatási díjként lépne fel a síktalanítás, kertápolás és a lomtalanítás, valamint a bérlő helyett elvégzett karbantartási, felújítási kiadások is; szintén a bérlőt terhelné a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás díja. A jövő év elején válna elérhetővé ismételten a Thomas Mann utca 45. szám alatti Nyugdíjasház által kínált bérleti konstrukció is. Ennek egyszeri térítési díját 4 millió 275 ezer forintban határoznák meg.

Lejáró bérleti szerződéseket is meghosszabbítanának

Az előterjesztés továbbá javaslatot tesz arra is, hogy az önkormányzat 2023. december 31. napjáig - bizonyos feltételek mellett - meghosszabbítja azokat az ez év vége előtt lejáró bérleti szerződéseket, amelyek a szerződés megkötésétől számított 10 év elteltére tekintettel ismételten már nem lennének meghosszabbíthatók.

Továbbá, szintén több feltételhez kötve, az önkormányzat 5 év határozott időtartammal meghosszabbítja azokat az első alkalommal lejáró bérleti szerződéseket, melyek a bérlőnek a 60 napon túli bérleti díj tartozása miatt nem lennének meghosszabbíthatók.

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában