Egy álom teljesült

2022.11.04. 12:12

Thür Ádám: Olyan ez, mint a színészeknek az Oscar-díj – felkerült a gasztronómiai térképre a debreceni IKON

Nem adják lentebb: cél lehet a Michelin-csillag.

Az Ikon csapata az étterem konyhájában

Forrás: Thür Ádám-Facebook

Ahogyan korábban arról beszámoltunk, egy ünnepélyes gála keretein belül csütörtök este jelentették be azokat az éttermeket, amelyek bekerültek a híres étteremkalauzba, a Michelin Guide 2022-es kiadásába. Az már a műsor elején kiderült, hogy az idei kiadványba biztosan bejutott a debreceni IKON étterem is, amely Michelin-tányér díjazást kapott.

Thür Ádám séfet telefonon értük utol, aki a Haonnak az elsők között nyilatkozott a nemrégiben átvett elismerésről. – Még nagyon friss az élmény, és egészen hihetetlen. Ez egy óriási mérföldkő a magyar vidéki gasztronómiának, sőt Debrecenben mi kaptunk egyedül ilyen kitüntetést – válaszolta büszkeséggel a hangjában Ádám.

Thür Ádám
Forrás: Thür Ádám-facebook

Mint elmondta, igazából ők sem tudták, hogy miért is kaptak meghívót az eseményre, titoktartás övezte az egész ceremóniát.

– A szépsége Michelinnek, hogy senki nem tudja, hogy kik az ellenőrök, mikor jönnek be az étterembe, és pontozzák az ételeket. Ez tényleg bármelyik nap bármelyik szakában előfordulhat. A kritériumokkal tisztában vagyunk: az étterem egyéniségét, a jó alapanyagot, a technológiát figyelik, valamint hogy a világ élvonalbeli gasztronómiájába beleilleszkedjen az étel. De talán a legfontosabb az, hogy konstans minőség legyen, hogyha több alkalommal is ellátogatnak az étterembe, egyformán jó legyen, nem szeretik az ingadozó minőséget. Egyúttal azt jelenti, hogy mindig tökéleteset kell alkotni – mosolygott Ádám.

Hozzátette: eddig csak a fővárosra vetődött a figyelem, de most már megérett a magyar vidéki gasztronómia is arra, hogy felkerüljön a kulináris éttermek világtérképére.

Ez nem egy verseny

Az elismerés egy évre szól, így a következő időszakban már feljebb is lehet jutni a ranglétrán.

– Nagyon nagy dolog bekerülni a Michelin világraszóló szekciójába, és egyben egy óriási lehetőség, amelyből bármi lehet, akár egy Michelin-csillag is. Ez már az előszoba, már csak be kell lépni rajta, de előtte alkotni kell valami újat. Ez a fajta díjazás olyan, mint a színészeknek az Oscar-díj, itt kapunk visszaigazolást arról, hogy miként viszonyul hozzánk a szakma. Egy mérföldkőhöz érkezett az étterem, de szerencsére séfként van tapasztalatom a külföldi munkáimnak köszönhetően arról, hogy milyen eredmények kellenek a továbblépésünk érdekében – vélekedett Ádám.

Felidézte azt is, hogy csütörtökön este az étteremben a törzsvendégek élőben követték a díjátadót, és örömujjongás fogadta a sikert.

– Ez nem egy verseny, hanem egy pozíció, már tudjuk magunkat is hova sorolni a gasztronómiában, és majd az idő eldönti, hogy hogyan tovább. Viszont egy dolog biztos: ezt az álmot tovább kell álmodni! – fogalmazott a debreceni séf.

Nagy Dóra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában