Közgyűlés

2022.09.15. 17:21

Még egy darab földet venne az EcoPro Debrecenben

A Déli Gazdasági Övezet területén lévő, kialakítás alatt álló ingatlan önkormányzati tulajdoni hányadának versengő ajánlatkérés útján történő értékesítése is szerepelt a közgyűlés csütörtöki napirendjén.

Idén júniusban írták alá az előszerződést az EcoPro-val: 725 millió eurós beruházás keretében 631 új munkahely jön létre a megyeszékhelyen

Forrás: Facebook / Papp László

A közgyűlés augusztusban értékesítésre kijelölte a kialakítás alatt álló, „beruházási célterület” megnevezésű, 37,6 hektár területű, a Déli Gazdasági Övezetben lévő ingatlan önkormányzati tulajdoni hányadát (mintegy 95 százalék) azzal, hogy a vevő a város által átadott tervek alapján 2022. december 31-ig köteles az ingatlanrészen található egykori állattartó telep felépítményeinek bontására és a terület teljes rekultivációjára.

A versengő ajánlatkérésre a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-t és a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft.-t hívta meg, augusztus 26-án előbbi cég szerzett jogot a vásárlására 1 milliárd 659 millió 133 ezer 950 forint (áfamentes) induló licitáron. Az adásvételi szerződés létrejött a felek között.

A szóban forgó ingatlan területe a bővítése érdekében végzett telekalakítás eredményeként 6,38 hektárral növekszik, ennek kisebb tulajdoni hányada az önkormányzaté, nagyobb hányada pedig a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tulajdonát képezi. A cég az önkormányzati tulajdoni hányadot meg akarja vásárolni. Az ingatlanforgalmi szakértők a terület forgalmi értékét 233 millió forintban állapították meg, amelyben már figyelembe vették többek közt az átminősítés adminisztratív költségeit, a földvédelmi járulék összegét, a talajvédelmi terv elkészítésének a költségét is.

Az elfogadott előterjesztés alapján a fenti induló licitár megjelölésével versengő ajánlatkérés útján szeretnék értékesíteni, az eljárásban a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft. vesz részt.

Papp László polgármester elmondta: a szóban forgó rész beruházási célterület, szomszédságában az EcoPro cég által megvásárolni kívánt terület van, vele tárgyal most a Debreceni Vagyonkezelő. A közgyűlés tavaly decemberben döntött utóbbi telekkel kapcsolatban,  ez a mostani ingatlan ahhoz kapcsolódó kiegészítő területértékesítés.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában