Megaprojekt

2022.06.16. 18:38

Aláírták az előszerződést az EcoPro BM-mel, hatszáznál is több munkahely jön létre Debrecenben

Katódot állítanak majd elő a megyeszékhelyen, 725 millió eurós beruházás érkezik.

Forrás: Facebook / Papp László

„Hosszas tárgyalást követően aláírtuk az EcoPro BM-mel a tavaly decemberben bejelentett, debreceni fejlesztésükre vonatkozó előszerződést” – adta hírül Facebook-oldalán Papp László csütörtök délután. A debreceni polgármester hozzátette: 

ennek köszönhetően egy 725 millió eurós beruházás keretében 631 új munkahely jön létre a megyeszékhelyen.

Forrás: Facebook / Papp László

Ahogy arról már olvashattak portálunkon, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szöülban jelentette be, hogy a líitum akkumulátorokhoz szükséges katódok gyártásával foglalkozó vállalat Debrecenben hozza létre első, Dél-Koreán kívüli gyárát. Az akkori tájékoztatás szerint a hajdúsági városban évente 108 ezer tonna katódot fognak előállítani, ez 1,35 millió elektromos autó akkumulátorának legyártásához megfelelő mennyiség. Az építkezés első fázisa várhatóan 2024 második felében fog elkészülni, a második egy évvel később.

Az EcoPro BM volt az első vállalat a világon, amelyik 80 százalékos nikkeltartalmú katódokat tudott előállítani.

Ráadásul a debreceni lesz az első ilyen üzem Európában, így Magyarország szerepe még inkább felértékelődhet a kontinens elektromos autóiparában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában