Közgyűlés

2022.09.15. 15:59

Nagy egyetértésben szavazták meg a vízmű ügyét a debreceni közgyűlésen

Egyhangúlag döntöttek a képviselők: nem adják át az államnak a víziközmű-vagyont.

Forrás: Kiss Annamarie

Sosem látott egyetértésben szavaztak a fideszes és az ellenzéki képviselők a debreceni városi önkormányzat csütörtöki közgyűlésén a városi tulajdonú vízmű jövőjéről.

Az egyik lehetőségük az volt, hogy tárgyalásokat kezdenek az állam képviselőjével az önkéntes vagyonátadásról, a másik, hogy nem. Papp László polgármester az előterjesztési vita bevezetéseként közölte: nem támogatja az átadást. Ennek alapvetően két oka van, az egyik, hogy a Debreceni Vízmű Zrt. a debreceni vagyonkezelő cég tagvállalataként annak fontos pénztermelő része, a másik, hogy a vízszolgáltatás stratégiai üzem is, amit „nem adhat ki az önkormányzat a kezéből”.

Utóbbit alátámasztotta az a vita is, melyet egy másik napirendi pont, a Déli Gazdasági Övezet ingatlaneladása kapcsán folytattak a képviselők, és ahol szóba került a betelepülő cégek, köztük a tervezett kínai akkumulátorgyár vízigénye. Elhangzott, hogy a debreceni vízművagyon könyv szerinti értéke mintegy 30 milliárd forint, az idei lesz az első veszteséges éve, és hogy minden nehézség ellenére komoly fejlesztéseket tervez. A cívisváros mellett 33 másik településen is szolgáltat, de hárman már a kiválás mellett döntöttek.

Ne mások veszteségét finanszírozva

– A Debreceni Vízmű Zrt. a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. likviditásához nagymértékben hozzájáruló, jelentős pénzforgalmat bonyolító vállalatunk, ha kivennénk a vagyonkezelő működéséből, annak komoly következményei lennének. A jelenlegi árszabályozás miatt ez az első év, amikor veszteséges lesz a Debreceni Vízmű – mutatott rá Papp László polgármester a víziközmű-vagyon átadásáról vagy át nem adásáról szóló előterjesztés tárgyalásakor a csütörtöki közgyűlésen. – Tájékoztattuk azt a 33 társtelepülést, melynek területén a debreceni vízmű szolgáltat, felhívtuk a figyelmüket, hogy akkor maradhatnak a szolgáltatásban, ha vállalják a rájuk eső veszteség finanszírozását. Többségük valószínűleg úgy dönt majd, hogy a debreceni helyett a Nemzeti Vízművek Zrt.-t választja. De nem gondolom, hogy a debreceni adófizetők pénzét más települések víziközmű-szolgáltatásának veszteségfinanszírozására kellene felhasználni – mondta a polgármester.

Minden felszólaló ellenzéki képviselő az előterjesztés támogatásáról biztosította a testületet. Kőszeghy Csanád Ábel (független) és Vaszkó Imre (DK) kérdéseire válaszolva Gorján Ferenc, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója elmondta:

A víziközmű-vagyon értéke könyv szerint mintegy 30 milliárd forint, az indexált értéke a 60 milliárdot is elérheti. Tavaly az általuk felhasznált elektromos áram költsége 600 millió forint volt, idén várhatóan 1,4, míg jövőre 2,5 milliárd forint lesz.

Az üzemi eredmény, ha minden így maradna (habár időközben már három település, Hajdúszoboszló, Berettyóújfalu és Földes a távozásról döntött), akkor 2,9 milliárd forintos veszteség lenne, ám ha csak Debrecen maradna, és csak az energiaárral számolunk, 1,4 milliárdos a várható veszteség.

„Zsákbamacska” lenne?

Illyés János (Civil Fórum Debrecen Egyesület) szerint a Debreceni Vízmű Zrt. most jó kezekben van. Úgy véli, az állam a nyereséges vízművek révén akarja pótolni a veszteségeseket, de így is, úgyis ugyanannyi lesz a kiadása, függetlenül attól, hogy a vízmű az övé vagy valamely önkormányzaté. Madarasi István (MSZP) emlékeztetett rá: a Nemzeti Vízművek Zrt. csak év végéig vállalt kötelezettséget a finanszírozásra, vagyis ha átadnánk a vízművünket, az „zsákbamacska” lenne. Ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy kötelezően ellátandó feladatként kijelöli majd az állam a debreceni vízművet, hogy szolgáltasson az egykori társtelepülésein.  

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője is hozzászólt a témához, és ezúttal kivételesen jó véleménnyel volt a polgármesterről. Szerinte egy szűk kör megpróbálja megszerezni az országban az utolsó stratégiai szolgáltatást, és bátornak, vakmerőnek mondta Papp Lászlót, aki ellenáll e törekvésnek. 

A városvezető válasza szerint nem vakmerőség, hanem tudatosság és stratégiai szemlélet jellemzi álláspontja kialakítását.

Jelentős fejlesztések lesznek

Papp Viktor, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője emlékeztetett: mostanáig úgy volt nyereséges a cég, hogy 2013 óta nem emelhetett díjat. – Olyan gazdaságfejlesztési folyamatok zajlanak a városban, melyek a veszteségeket kompenzálhatják. A veszteséget az energiaárak drasztikus emelkedése okozza, de bízom abban, hogy ezen árak a következő időszakban mérséklődni fognak – mondta.

Gorján Ferenc „a teljesség kedvéért” hozzátette, nem csak vagyonelemről van szó, a Debreceni Vízmű Zrt. 300 ezer ember ellátásáért és 566 munkatársáért felel.

– A csővezeték nem tudja, kinek a tulajdona, de akárkié is, a működtetés költségét valakinek ki kell fizetnie. Nem látszanak azok a garanciák, melyek mutatnák, hogy az állam később hogyan finanszírozza a szolgáltatást. Másik oldalról viszont a város fejlesztené a tulajdonát – mutatott rá.

Papp László ezt megerősítve a következő (a víziközmű-szolgáltatásra vonatkozó gördülő fejlesztési tervhez kapcsolódó) napirendi pont tárgyalásán elmondta: a 4-es vízműtelep komoly fejlesztés előtt áll.

– A Déli Gazdasági Övezet fejlesztése jelentős közműberuházást igényel e tekintetben is. Tárgyalunk a kormánnyal; ezért is szeretnénk hogy tulajdonunkban maradjon a vízmű, mert állami forrásból támogatást kell kapjunk ahhoz, hogy a DGÖ vízigénye kiszolgálható legyen. Ez részben jelenti a 4-es telep, valamint a víziközmű-hálózat déli városrészen történő fejlesztését, továbbá technológiai és kapacitásbővítő beruházásokat – sorolta.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában