Debrecen legújabb attrakciója

2022.08.01. 14:10

Élmények, amerre csak a szem ellát: hivatalosan is megnyitott a nagyerdei Sziget-kék!

Az 1,2 milliárd forintból megújult nagyerdei játszótér az év minden napján látogtható.

Forrás: Kiss Annamarie

Július utolsó napján az esős idő ellenére a gyerekek már birtokba vették, hétfőn viszont hivatalosan is megnyitotta kapuit az új Sziget-kék a Nagyerdőn. Az ünnepségen Papp László polgármester elmondta, a város ezen részén már évtizedek óta játszótér működik: először a Jubileumi, később az Ötholdas Pagony, majd 20 év elteltével a Sziget-kék nyitotta meg kapuit.

Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

A városvezető beszélt a Nagyerdő további fejlesztéseiről is; a Békás-tóról, a ködszínházról, a Nagyerdei Stadion megépítéséről és az Aquaticum felújításáról, melyek szintén fontos turisztikai színfoltjai Debrecennek. A következő évekre tervezik továbbá az állatkert felújítását és a Természettudományi Múzeum felépítését is.

A mostani beruházás 1,2 milliárd forint uniós forrásból valósult meg. Papp László elmondta: a Zöld Város Program részeként Debrecen más városrészeiben is megújulnak a játszóterek. A Sziget-kékkel kapcsolatban megjegyezte, hogy az egykori Ötholdas Pagony legnépszerűbb játékelemeit megőrizték és felújították, a tavaly szeptemberben indult fejlesztéssel az új teret Szabó Magda kisregényének nyomán álmodták újra. Az íróról és a műről egyaránt több érdekességet árulnak el azok az információs táblák, melyek a játszótér területén, QR-kód segítségével elérhető angol nyelvű fordításban is olvashatóak. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztéssel a természeti értékek maximális figyelembevételével az ország egyik legzöldebb játszótere jött létre.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség Turizmus szakmai igazgatóságának vezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség Turizmus szakmai igazgatóságának vezetője elmondta, hogy Debrecen jelenleg az ország harmadik legkedveltebb helye, majd úgy fogalmazott: a sikeres beruházáshoz három dologra van szükség: jó ötletre, határozott városvezetésre és erős országos képviseletre.

Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Nagy Gergely Sándor, a fenntartó Nagyerdei Kultúrpark igazgatója kiemelte, hogy európai szinten is kiemelkedő színvonalú játszóteret vehetnek birtokba a családok a Nagyerdőn.

Hozzáfűzte, hogy az egykori Ötholdas Pagony évi 90 ezres látogatottságához képest sokkal több érdeklődővel; akár az állatkerthez hasonló 150 ezres éves látogatószámmal kalkulálnak a következő időszakra. Ebben a szezonban a Nagyerdő hetének és a Szabó Magda-napoknak is otthont ad a Sziget-kék-tette hozzá.

Széles Diána alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Széles Diána alpolgármester elmondta, a nyáron ingyenes programokkal, rendezvényekkel várják az ide látogatókat, majd ősztől iskolai és óvodai csoportoknak tematikusan szervezett látogatásokkal készülnek, melyek lehetséges témái a különböző szakmák, köztük a hiányszakmák bemutatása lesznek. A névadással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Szabó Magda kisregényéhez hasonlóan a Nagyerdő új színfoltjának kialakításával is arra törekedtek, hogy a gyerekek játék közben is óvják, védjék a természetet és környezetüket. – A játékok kiválasztásánál a célunk az volt, hogy a gyerekek az otthoni, monitor előtt töltött foglalatosságaikkal ellentétben itt nagymozgásos játékokat játszhassanak, a játékelemek mellett nagy területek állnak rendelkezésre a szabad futkározáshoz, a fára mászáshoz is – magyarázta.

Négyévszakos, akadálymentes épülettel is gyarapodott a tér; ezentúl 450 négyzetméteren áll rendelkezésre rendezvényterem, büfé, valamint baba-mama-helyiség.

A vasárnapi nyitónapon több mint 4 ezer látogató volt kíváncsi az új közösségi térre, mely 80 játékelemmel, 6 hektáron, az év minden napján várja a családokat.

SZD


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában