Adomány

2022.03.20. 12:02

A hajdú-bihari huszárbandérium is segíti az ukrajnai menekülteket

A megyei huszárbandérium két tagja önkéntesen vállalta, hogy eljuttatja az adományt a romániai oldalra eső, ukrán-román határnál fekvő Hosszúmező településre.

Forrás: az egyesület archívuma

A Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Sport és Kulturális Egyesületnek 2016 óta van kapcsolata a romániai Máramaros megyével. A két és fél ezres lélekszámú Hosszúmező községből kiindulva több alkalommal emléktúrákat szerveztek a lovasok. 2019-ben pedig kopjafát is állított a bandérium a település református templomának parkjában, a falu 1848-49-es hőseinek emlékére. Ezt követően rendszeresen részt vesz pár huszár a március tizenötödikei települési ünnepségen.

Huszárok a kopjafánál | Forrás: az egyesület archívuma

Az orosz-ukrán háború kirobbanása után megindult menekülthullám miatt R-Fekete Lajos, Hosszúmező polgármestere kereste meg a hagyományőrzőket azzal, hogy szükség lenne a közeli, de az ukrán területen fekvő kárpátaljai Visk településre érkező menekültek ellátásában is segíteni. A hajdú-bihari huszárok a segítségkérésre reagálva gyűjtést indítottak, és március 18-án Csontos János és Szabó Gábor hagyományőrző huszárok elvitték és átadták a rászorulók részére az összegyűlt 300 kg lisztet, 50 kg cukrot, 40 kg száraztésztát, 50 liter étolajat, 100 palack ivóvizet, valamint több higiéniai csomagot – tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre, a hajdú-bihari huszárcsapat sajtótisztje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában