Modern Városok Program

2021.12.20. 07:00

Összesen 140 millió forintot nyert el a nádudvari önkormányzat

Két utcát aszfaltoznak a Modern Városok Program pályázatán elnyert összeg egy részéből | Fotó: MW-archív

Az összeget három projekt megvalósítására fordítják: 50 millióból belterületi utakat aszfaltoznak, 50 milliót a fürdőfejlesztésre fordítanak, továbbá 40 millió forintból a ravatalozó épületét korszerűsítik. A fejlesztések a jövő év első felében valósulnak meg. A részletekről Maczik Erikát, Nádudvar polgármesterét kérdeztük.

 

A ravatalozó fejlesztése már időszerű volt, hiszen az épület elektromos hálózata már korszerűtlen. A fürdőben a tervek szerint kerítést cserélnek, felújítják a szabadtéri színpadot, valamint az elektronikai hálózatot bővítik.

Maczik Erika

 

 

Az utak minősége fontos

 

A pályázati pénzből a Puskin utca végét, illetve a Kádas utcát fogják aszfaltozni. Megtudtuk: Nádudvaron minden eszközt mozgósítanak annak érdekében, hogy aszfaltos utcákon lehessen közlekedni.

 

– Korábban lakossági hozzájárulással történtek útfejlesztések, viszont ez 2019 óta, amióta a települést vezetem, megszűnt. A lakosság nem terhelhető ilyen módon. Az útfejlesztést komplex módon kezeljük. A település szélén lévő földutcákat önerőből zúzottkővel látjuk el. Tavaly két utcát már feltöltöttünk így, és tavasszal tervezünk egy másik útszakaszt ugyanígy járhatóbbá tenni – részletezte Maczik Erika.

 

A település teljes úthálózata mintegy 80 kilométer hosszú. Már csak néhány utcán járnak földúton a lakosok, és mintegy 56 ezer négyzetméternyi az a terület, ahol zúzottköves utak vannak. A polgármester elmondása szerint ahhoz, hogy ezek a szakaszok is aszfaltot kapjanak megközelítőleg 6-700 millió forint szükséges. Megjegyezte, hogy a jövő évi Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán több mint 300 millió forintos igényt szeretnének benyújtani be a belterületi utak fejlesztésére, a pályázat előkészítése folyik.

 

Az előző fejlesztési szakaszban sok utca terve készült el. Amennyiben sikerülne ezt az összeget elérnünk, az már jelentősen segítené a céljaink elérését – mondta. Hozzátette, emellett pályáznak az Élhető települések programban is a Mester és Pacsirta utcák korszerűsítésre. A külterületi utak fejlesztésére pedig 230 millió forintos forrásra pályáztak, erre a döntésre még várnak.

 

Jelentősen javultak a településeket összekötő útszakaszok Nádudvar térségében az elmúlt időszakban, ami esetükben egyebek mellett Debrecen északi részének elérhetőségét is jelentette. Könnyebben megközelíthetővé váltak a kórházak, de az épülő BMW gyár is itt található. 

 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában